Χειμερινές εκπτώσεις: Κατώτερος των προσδοκιών ο Ιανουάριος, αβεβαιότητα για τον Φεβρουάριο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Κατώτερος των προσδοκιών ο Ιανουάριος, αβεβαιότητα για τον Φεβρουάριο
Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα στον πρώτο και παραδοσιακά πιο ισχυρό μήνα της εκπτωτικής περιόδου. Μουδιασμένη η αγορά στρέφει τις ελπίδες της στον Φεβρουάριο.

Κατώτερη των προσδοκιών αποδείχθηκε η κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ένα ισχυρό δίμηνο από πλευράς επισκεψιμότητας και πωλήσεων με αφορμή την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τα εμπορικά καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και τις Κυριακές 19 και 26 Ιανουαρίου.

«Η εικόνα του Ιανουαρίου που μόλις τελείωσε δεν είναι ενθαρρυντική για το λιανικό εμπόριο», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά «μουδιασμένη» αγορά.

«Οι καταναλωτές ψώνισαν στη Black Friday και στις γιορτές»

Όπως μάλιστα εξηγεί, οι καταναλωτές έσπευσαν σε μαζικές αγορές τόσο τον Νοέμβριο, με αφορμή τον θεσμό της Black Friday, όσο και τον Δεκέμβριο, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες, στη σκιά δε της αδιαμφισβήτητης ανόδου του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

«Στη Black Friday και στις γιορτές, σχεδόν ένας στους δύο επιχειρηματίες είχε προβεί σε προσφορές. Επομένως ο κόσμος είχε την ευκαιρία να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες σε αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος, δικαιολογώντας την ισχνή κίνηση του Ιανουαρίου στα εμπορικά καταστήματα.

Ακόμη και τις δύο Κυριακές του Ιανουαρίου που τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά, η επισκεψιμότητα δεν ήταν η αναμενόμενη. «Ειδικά τη δεύτερη Κυριακή, η εικόνα που παρουσίασε το λιανικό εμπόριο δεν ήταν καλή», αναφέρει.

«Αβεβαιότητα για τον Φεβρουάριο»

Πλέον παραδοσιακοί κλάδοι του λιανεμπορίου, όπως η ένδυση και η υπόδηση, που συνήθως έχουν την τιμητική τους στη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, ποντάρουν σε καλύτερες μέρες μεν, συγκρατημένα δε, καθώς όπως επιβεβαιώνει ο κ. Καπράλος «συνήθως ο Ιανουάριος είναι πιο δυνατός από τον Φεβρουάριο σε επίπεδο επιδόσεων στη διάρκεια των εκπτώσεων».

Δύσκολος ο στόχος για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ

Στη σκιά μιας τέτοιας «θολής» εικόνας παράγοντες της αγοράς κρίνουν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων – στόχο τον οποίο είχε θέσει με την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Βέβαια ο Φεβρουάριος μόλις έκανε την εμφάνισή του και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει την επόμενη μέρα…

Τι ισχύει με τις τιμές

Προκειμένου δε να ενημερώσει τον εμπορικό κόσμο αλλά και το καταναλωτικό κοινό, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με ανακοίνωσή του το περασμένο διάστημα έριξε φως στο τι ισχύει με τις τιμές στη διάρκεια των εκπτώσεων.

Όπως αναφέρει, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 13 Ιανουαρίου.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών. Ο κανόνας των 60 ημερών είναι αυτός που χρησιμοποιείται «εντός» των εκπτώσεων. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή: Για να χρησιμοποιηθεί ως προγενέστερη τιμή αυτή που ίσχυσε πριν από τις εκπτώσεις, δεν πρέπει να γίνει ούτε μία αύξηση τιμής μέσα στις 60 ημέρες, έστω και επάνω στις μειωμένες τιμές, καθώς αυτό αναιρεί αυτομάτως την προγενέστερη τιμή προ των εκπτώσεων.

Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας, η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή, πάντα υπό την προϋπόθεση αναγραφής της προγενέστερης τιμής όπως ορίζεται πιο πάνω:

• Ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση».

• Συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση».

• Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, πχ. «50 ευρώ 100 ευρώ».

Ο ΕΣΠ ζητά την προσοχή του εμπορικού κόσμου, καθώς σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Το «μέτωπο» με τις κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες

Κι ενώ η υποτονική κίνηση των χειμερινών εκπτώσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, ο εμπορικός κόσμος της χώρας ετοιμάζεται να ανοίξει «μέτωπο» με τις κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν κατακλύσει με τα φτηνά τους προϊόντα τις παγκόσμιες αγορές και κατ’ επέκταση και το εγχώριο λιανεμπόριο, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί το ιδιαίτερο φορολογικό και εμπορικό καθεστώς των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου «φωτογραφίζουν», χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και Shein -γνωστές για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που προσφέρουν τα προϊόντα τους- εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις ανισότητες που υπάρχουν στο φορολογικό και εμπορικό καθεστώς των εισαγόμενων προϊόντων και οι οποίες λειτουργούν επιβαρυντικά στο ευρωπαϊκό και δη ελληνικό εμπόριο.

Παράγοντες της αγοράς κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των εν λόγω πλατφορμών στις νεότερες ηλικίες, καθώς η «δύναμη» και η ευκολία που τους παρέχει το κινητό τους τηλέφωνο για ηλεκτρονικές αγορές μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένα καταναλωτικά πρότυπα και ανάγκες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές καταγράφουν πάνω από 10 εκατομμύρια δέματα ημερησίως, δηλαδή κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δέματα κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider