Η εξωστρέφεια κάνει καλό στο ελληνικό επιχειρείν

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εξωστρέφεια κάνει καλό στο ελληνικό επιχειρείν

Μετά από επτά χρόνια κρίσης εκείνο που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στους έλληνες επιχειρηματίες είναι ότι τα περιθώρια της ελληνικής αγοράς ολοένα και περισσότερο στενεύουν.

Η μείωση της κατανάλωσης, η υπέρμετρη φορολογία, αλλά και τα σενάρια Grexit που επανέρχονται συχνά πυκνά στο προσκήνιο μόνο καλό δεν κάνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται εν μέσω ασταθούς οικονομικού κλίματος να επιβιώσουν.

Οι περικοπές λειτουργικού κόστους, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων που έλαβαν δεν ήταν ικανά για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Μοναδικός δρόμος αποδείχτηκε η εξωστρέφεια, το άνοιγμα σε νέες αγορές ακόμη και σε μακρινούς προορισμούς, όπως στις Μπαχάμες, στο Μεξικό, την Αυστραλία ακόμη και το Μπαγκλαντές, που παλαιότερα άνηκαν στην σφαίρα της φαντασίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για τις περισσότερες εταιρείες το άνοιγμα σε χώρες του εξωτερικού δεν ήταν εύκολο. Οι ελληνικές επιχιερήσεις, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην αρχή αντιμετωπίστηκαν με αρκετή επιφυλακτικότητα.

«Πολλοί πίστευαν ότι η παρουσία μας στην χώρα τους δεν είναι στρατηγική αλλά ευκαιριακή. Όταν κατάλαβαν ότι ήρθαμε στη χώρα τους για να επενδύσουμε, να εδραιώσουμε την παρουσία μας εκεί, είτε σε συνεργασία με τοπικούς παίκτες είτε μέσω ίδρυσης θυγατρικών, τότε τα πράγματα έγιναν καλύτερα». Αυτό τονίζει στο insider.gr στέλεχος μεγάλης εμπορικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται πλέον και στις πέντε ηπείρους.

Από τις πλέον εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann, η οποία δραστηριοποιείται σε 15 χώρες ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 100.
Με αφετηρία το Κιλκίς, η Kleemann, η οποία διοικείται από τα αδέρφια Κωσταντίνο και Νίκο Κουκούντζο, έχει παρουσία σήμερα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Αυστραλία και το Ντουμπάι.

Η μεγάλη ανάπτυξη για τον Όμιλο ξεκίνησε μεσούσης της κρίσης, όταν το 2011 δημιούργησε στο Κιλκίς τον πρώτο πύργο δοκιµών ανελκυστήρων στην Ελλάδα και τον τέταρτο µεγαλύτερο ιδιωτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, η εταιρεία κατάφερε να διεισδύσει σε νέες µεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ, της Μέσης και της Άπω Ανατολής. Την ίδια χρονιά, ο όµιλος εγκαινίασε την τρίτη παραγωγική µονάδα του –εκτός αυτής που εδράζεται στο Κιλκίς και άλλης µίας στη Σερβία– αυτή τη φορά στην Κίνα, στην επαρχία Σούτζο, πλησίον της Σανγκάης, όπου βρίσκονται µεγάλες βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, µεταξύ των οποίων και εκείνες σηµαντικών ανταγωνιστών της Kleemann στην παραγωγή ανελκυστήρων.

Mε νέο εργοστάσιο έκανε μπάσιμο στην αμερικανική αγορά και η Megas Yeeros, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γύρου και κρεατοσκευασμάτων στην Ελλάδα είναι τώρα και στην Αμερική με ένα εργοστάσιο σύγχρονης τέχνης 2.500 τμ2.

Ο Μέγας Γύρος παράγει για λογαριασμό της ελληνικής, της αμερικάνικης και της ευρωπαϊκής αγοράς πάνω από 35 τόνους γύρο την ημέρα, 5 τόνους κρεατοσκευασμάτων και πάνω από 10 τόνους σουβλάκια.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση και της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, η οποία εισήλθε πρόσφατα και στην αγορά της Σερβίας. Είχε προηγηθεί η αγορά της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αλλά και της Αυστραλίας, στην οποία κατέχει μερίδιο αγοράς 3%. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η μετεξέλιξη της από βιομηχανία αλλαντικών σε βιομηχανία τροφίμων καθώς η αγορά των αλλαντικών στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση.

Έχοντας εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ελληνική αγορά, η Vivartia σχεδιάζει να αναπτύξει την εξωστρέφειά της, με στόχο οι διεθνείς πωλήσεις να φθάσουν στο 25% μέσα στην επόμενη διετία. Στο στόχαστρό της είναι η Ανατολική Ευρώπη και οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου παρά τα προβλήματα υπάρχει έδαφος για τα ελληνικά τρόφιμα.

Δυναμική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ασία σχεδιάζει στην επόμενη περίοδο η Apivita, δίνοντας έμφαση της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας. Προσφάτως η Apivita εγκαινίασε καταστήματα στο Άμστερνταμ, το Κίεβο, το Βουκουρέστι και στην Λευκωσία, ενώ μετράειι πολυετή παρουσία σε αγορές όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, όπου έχει 10 καταστήματα, η Ιαπωνία , στην οποία διαθέτει Joint Venture εταιρεία με 5 καταστήματα, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider