«Σήμα» μέσω Ιταλίας φαίνεται να εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς την αξιοποίηση του εργαλείου του «Danish Compromise» (Δανέζικος Συμβιβασμός) για εξαγορές στους κλάδους του banking, του insurance και του wealth - asset management από πλευράς ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Παρότι γίνονται προσπάθειες για την περαιτέρω ενοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο επόπτης δεν άναψε το «πράσινο φως» στην Banco BPM για την εξαγορά της Anima (στα 2 δισ. ευρώ η εξαγορά του asset manager) μέσω της ευνοϊκής κεφαλαιακής μεταχείρισης, στην προσπάθεια να περιοριστεί η κεφαλαιακή επίπτωση για την τράπεζα, η οποία καθοδηγεί για χρηματικές διανομές ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2026. Η κεφαλαιακή επίπτωση για την Banco BPM θα ανέλθει στις 268 μονάδες βάσης σε επίπεδο CET1, αντί για περίπου 30 μονάδες βάσης με «Danish Compromise». Η θέση ωστόσο του επόπτη, περιπλέκει τα πράγματα τόσο για την BNP Paribas η οποία στοχεύει στην εξαγορά του «βραχιόνα» του asset management της AXA, όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Με το «δείγμα» που έδωσε η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, το έργο της διοίκησης της Πειραιώς για την υιοθέτηση του παραπάνω μηχανισμού δυσκολεύει. Η εγχώρια συστημική τράπεζα έχει κάνει γνωστό ότι θα αποκτήσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 600 εκατ. ευρώ (τα 540,06 εκατ. ευρώ σε CVC για το 90,01% και τα υπόλοιπα σε Εθνική) ήτοι κατά 70 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τη δεσμευτική προσφορά (670 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, στη βάση της συμφωνίας CVC - Εθνικής προβλέπονταν, ότι εφόσον η πρώτη πουλήσει πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής (όπως και συμβαίνει), προκύπτει δικαίωμα προσκολλήσεως (tag along right) και συνεπώς και η δεύτερη υποχρεούται να μεταβιβάσει, με τους ίδιους όρους, το 9,99% που κατέχει.
Το τρέχον πλαίσιο μεταξύ Πειραιώς - CVC δομείται αποκλειστικά στην καταβολή του τιμήματος μέσω μετρητών, τη στιγμή που κάποια «μίξη» μεταξύ μετρητών και μετοχών της τράπεζας, που θα περιόριζε τον αντίκτυπο στα κεφάλαια της πρώτης και θα καθησύχαζε, τυχόν ενστάσεις της εποπτικής - ρυθμιστικής αρχής δεν φαίνεται να έτυχε αποδοχής από το private equity fund. Υπό αυτό το πρίσμα και προκειμένου να τύχει εξαίρεσης, η τράπεζα αναμένεται να μεταφέρει το «βραχίονα» του asset management στην Εθνική Ασφαλιστική, ώστε να «ψηλώσει» το ενεργητικό της τελευταίας προς τα 6 δισ. ευρώ από περίπου 4 δισ. ευρώ (ενοποίηση θυγατρικής με τη μέθοδο του RWA και συντελεστή 250%) αναζητώντας και άλλες επιλογές σε μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο.
Η Πειραιώς θα «κάψει» κεφάλαια, με επίπτωση 150 μονάδων βάσης εάν και εφόσον δεν υπάρξει εξαίρεση και 100 μονάδες βάσης αν υιοθετηθεί ο μηχανισμός. Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των διαδικασιών, το πιο προβληματικό σημείο για την Πειραιώς δεν αφορά την υποχώρηση του αριθμητή σε RWAs, που ουσιαστικά περιορίζει τη δυνατότητα της τράπεζας να ανεβάζει το επίπεδο χορηγήσεων προς μια μεμονωμένη εταιρεία σε επίπεδο άνω του 10% του CET1, καθώς μπορεί να προβεί σε syndicate, αλλά το ότι κεφαλαιακά θα υποχωρήσει σε σημεία που δεν θα της επιτρέπουν θετικές αναθεωρήσεις σε επίπεδο payout, χωρίς να αποκλείεται και μετριασμός αυτού, έναντι των ομοτίμων (καθοδήγηση για 50% από τη φετινή χρήση). Την ίδια στιγμή, δε θα έχει την ευχέρεια και την ευελιξία για την υλοποίηση στρατηγικών κινήσεων, εάν προκύψουν ευκαιρίες ανόργανης ανάπτυξης. Συνεπώς, οι όποιες θετικές αναθεωρήσεις και εκπλήξεις μπορούν να προέλθουν μόνο από τις συνέργειες και την αναδιάρθρωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τα ερωτηματικά που τη συνοδεύουν.
Από την άλλη, η απόκτηση και ενσωμάτωση της ασφαλιστικής θα εισφέρει σημαντικά στο σκέλος των προμηθειών, ανοίγοντας πολλαπλές συνέργειες, πέραν των στενών ορίων του χώρου των ασφαλίσεων, με την Πειραιώς να αποκτά σημαντική έκθεση και βάθος στο κομμάτι της ασφαλιστικής αγοράς, που δεν εντυπωσιάζει, ωστόσο, ως προς τα δυνητικά περιθώρια ανάπτυξης.
Τα bancassurance agreements της Πειραιώς με τις NN Hellas και Ergo και της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα θα μείνουν ως έχουν προς το παρόν. Βέβαια, λόγω των συμφωνιών αποκλειστικότητας, είναι επίσης κάπως παράδοξο ότι οι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων από την Πειραιώς θα μειώνουν το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί πως μόλις το 20% των ετήσιων ασφαλίστρων της Εθνικής Ασφαλιστικής έρχεται από τα γκισέ και το 80% περίπου απορρέει από το δίκτυο ασφαλιστών και πρακτόρων, στο οποίο θα στηριχθεί, όπως όλα δείχνουν, η στρατηγική της Πειραιώς. Μένει επίσης να φανεί αν υπάρχει αναβαλλόμενο τίμημα ή υπερτίμημα και ποιοι όροι έχουν τεθεί για τα ζημιογόνα legacy συμβόλαια υγείας.