(upd 16:40) Μετά το επενδυτικό πλάνο που δρομολογείται για την παραγωγή Γαλλίου, η Metlen έχει στα σκαριά σχέδιο για την παραγωγή δύο ακόμη κρίσιμων μετάλλων, του Γερμάνιου και του Σκάνδιου, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την επίσκεψη του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ, στην Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Όπως συμπλήρωσε, Γερμάνιο και Σκάνδιο αποτελούν επίσης παραπροϊόντα του βωξίτη, τα οποία θα ακολουθήσουν. Ο κ. Μυτιληναίος επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέo επενδυτικό πρότζεκτ, στο Capital Markets Day στις 28 Απριλίου στο Λονδίνο.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ένταξη στον κατάλογο των Στρατηγικών Έργων του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA) της Ε.Ε της επένδυσης της METLEN για την παραγωγή γαλλίου , η οποία αποτελεί τη μοναδική ελληνική επένδυση που περιλαμβάνεται στη λίστα.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως το Γερμάνιο είναι κρίσιμο για την αμυντική βιομηχανία. «Θα έχετε να παίξετε σημαντικό ρόλο και θα σας στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Η επένδυση στο Γάλλιο
Η επίσκεψη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας της επένδυσης στο Γάλλιο, όχι μόνο για τη METLEN, αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής και ελληνικής βιομηχανίας, με την Ελλάδα να εδραιώνεται πλέον ως στρατηγικός κόμβος μεταλλουργίας και κρίσιμων πρώτων υλών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τον βιομηχανικό ρόλο της χώρας και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον κ. Σεζουρνέ συνόδευσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Νιόβη Ρίνγκου.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ανέφερε πως πρόθεση της Κομισιόν είναι να αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε ένα κόσμο που αλλάζει. Υπογράμμισε πως η νέα επένδυση της Metlen είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ για την Ευρώπη, καλύπτοντας το 30% των αναγκών της σε αλουμίνιο.
Την ίδια στιγμή, στην περίπτωση του Γαλλίου, η Ευρώπη εξαρτάται κατά 98% από εισαγωγές. «Είναι μεγάλη επιθυμία μας να στηρίξουμε το έργο».
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως η Metlen κινείται πάντα στην καινοτομία και την εμπροσθοφυλακή της ανταγωνιστικότητας. «Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια που προσπαθούμε να καλέσουμε έναν Επίτροπο από τις Βρυξέλλες να έρθει να επισκεφθεί το εργοστάσιό μας, να του εξηγήσουμε τι κάνουμε εδώ, πώς το κάνουμε και πώς βλέπουμε το μέλλον. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Séjourné, ο οποίος βρίσκεται μαζί μας για να δει πώς πρόκειται να παράγουμε το Γάλλιο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Ευρώπη –και ο κόσμος– σε αυτή τη γεωπολιτικά ταραχώδη περίοδο. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το εργοστάσιο βρισκόμαστε πάντα στην πλευρά της καινοτομίας, πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, που είναι ακριβώς και το χαρτοφυλάκιό σας, Επίτροπε: βιωσιμότητα – απανθρακοποίηση και ανταγωνιστικότητα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει από την Επιτροπή. Γι’ αυτό, με την παρουσία σας εδώ –για την οποία σας ευχαριστώ θερμά– σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας τη δύναμη και την επιρροή ώστε να αλλάξει η νοοτροπία της Επιτροπής και να αλλάξει η βιομηχανία», συμπλήρωσε.
Για επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Υπογράμμισε πως το υπουργείο στηρίζει εμπράκτως ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες, έχοντας νομοθετήσει πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
«Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησής μας. Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας. Η χρηματοδότηση των παραγωγικών, βιομηχανικών επενδύσεων και της καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, αν θέλουμε να έχει δραστικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου», συμπλήρωσε.
Δήλωση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ΕΕ Σεζουρνέ
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή του Ομίλου, πάρα πολλά έργα, πάρα πολλές είναι οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 100 πρώτες ημέρες από την ανάληψη της θητείας της και των καθηκόντων της. Θέλουμε να κάνουμε πάρα πολλά σε ένα κόσμο που ριζικά αλλάζει, διότι ζούμε σε μια εποχή την οποία θα χαρακτήριζα ως τη λιγότερο σταθερή σε ό,τι έχει να κάνει με το διεθνές εμπόριο.
Είναι πολύ σημαντικό για το σώμα των Επιτρόπων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αλλάζει τον ρυθμό με τον οποίο βλέπει τα πράγματα, να αλλάζει τον ρυθμό με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύει τα έργα τα οποία είναι σημαντικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα μειώσουν και την εξάρτησή μας. Και διαλέξαμε αυτό το έργο, αυτή τη νέα
γραμμή παραγωγής εδώ, γιατί έτσι θα μπορούμε να καλύψουμε το 30% της εγχώριας ευρωπαϊκής παραγωγής, των εγχωρίων αναγκών.
Είναι ένα σημαντικό έργο και για την Ελλάδα όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι το τόνισαν αυτό και βλέπω ότι το έχει αγκαλιάσει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι τοπικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση, διότι μπορεί η Ελλάδα έτσι να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα θέματα κρίσιμων πρώτων υλών και βεβαίως να έχει αυτό και πολύ θετικό αντίκτυπο στην τοπική απασχόληση, στη δημιουργία πλούτου.

Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται για το Γάλλιο κατά 98% από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου, σε ότι έχει να κάνει με τα διάφορα προϊόντα εξόρυξης, για την αλουμίνα εξαρτάται κατά 87% πάλι από ξένες πηγές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε την πολιτική για την Ευρωπαϊκή κυριαρχία και ως εκ τούτου είναι μεγάλη μας επιθυμία να στηρίξουμε αυτό το έργο.
Κύριε Υπουργέ, Διευθύνοντα Σύμβουλε κύριε Μυτιληναίο, σας ευχαριστώ πολύ. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να συνοψίσω τους στόχους και τις φιλοδοξίες της Επιτροπής. Εργάζομαι σκληρά και στενά με τον συνάδελφό μου, τον Έλληνα Επίτροπο κ. Τζιτζικώστα για να υποστηρίξω και να εγκρίνω αυτά τα 3 έργα (γερμάνιο, σκάνδιο και γάλλιο) και πιστεύω ότι είναι επίσης καλό για την Ελλάδα, πιθανώς για την απασχόληση, αλλά και για να αποδείξουμε ότι αυτό το είδος ικανότητας στην Ευρώπη είναι επίσης καλό για την Ευρώπη. Η κάλυψη του 30% των αναγκών σε αλουμίνιο δεν είναι κάτι ασήμαντο σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία των γεωπολιτικών εντάσεων ανά τον κόσμο.
Έτσι, είναι καλό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και ευχαριστώ πολύ την ομάδα εδώ, την Ελληνική Κυβέρνηση, και την ομάδα εδώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εργάζεται σε αυτό το έργο. Αναρωτιέμαι αν η δεύτερη πρόσκληση για τέτοιου είδους έργα θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα άλλα έργα για να προταθούν στην Επιτροπή. Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή και ένας καλός τρόπος για να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση».