Κόντρα στο διορθωτικό τραπεζικό μοτίβο (απώλειες σχεδόν 8% από τα πολυετή υψηλά), η Eurobank Equities προβαίνει σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών στη βάση των θεμελιωδών, της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης και της ανθεκτικότητας της κερδοφορίας.
Η Χρηματιστηριακή διατηρώντας τη σύσταση «buy» αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,94 ευρώ από 2,58 ευρώ προηγουμένως, στα 11,94 ευρώ για την Εθνική από 11,18 ευρώ και στα 7,32 ευρώ για την Πειραιώς από 6,31 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την κορυφαία επιλογή της χάρη στο ισχυρό track record και τα ελκυστικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Στη βάση των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου και τα ενημερωμένα guidance, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη για το 2025 - 2026 κατά 5% - 9% κατά μέσο όρο, εξέλιξη που οδηγεί υψηλότερα τις τιμές στόχους. Παρά το ράλι του εγχώριου τραπεζικού κλάδου (άνω του 25% από τις αρχές του έτους) που οδήγησε στο κλείσιμο της «ψαλίδας» έναντι των ευρωπαϊκών περιφερειακών τραπεζών και του Stoxx Banks, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount - 0,91x σε P/TBV για φέτος και 6,6x P/E - έναντι 1,3x και 9x για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι προσφέρουν συγκρίσιμους ή ισχυρότερους δείκτες ROTE και μερισματικές αποδόσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επικείμενη αναθεώρηση της MSCI για την ένταξη της εγχώριας αγοράς σε «watch list» για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά, σε συνδυασμό με πιθανές επί τα βελτίω αναθεωρήσεις του consensus για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να αποτελέσει «καταλύτη» για ένα περαιτέρω re - rating.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο (στο τέταρτο τρίμηνο), υπερβαίνοντας τόσο τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities όσο και του consensus, υποστηριζόμενες από υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από προμήθειες (+4% έναντι του consensus) και χαμηλότερες απομειώσεις (5% χαμηλότερα έναντι του consensus). Παρά τις αντιξοότητες σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αποδείχθηκε ανθεκτικό στο 2,65%, υποχωρώντας μόλις κατά 15 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση - με ταχύτερη ανατιμολόγηση δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις, χαμηλό beta καταθέσεων (20% επί της συνολικής καταθετικής βάσης), σταθερά περιθώρια σε επίπεδο δανεισμού (υποχώρηση 18 μονάδες βάσης ετησίως), αυξητικές αποδόσεις από την επανεπένδυση ομολόγων και ισχυρή πιστωτική επέκταση (8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και περίπου 14 δισ. το 2024).
Συνέπεια των παραπάνω, τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν μόλις κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση, σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες της Eurobank Equities. Η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, ενώ τα έσοδα από προμήθειες παρέμειναν ισχυρά, με «οδηγό» την πιστωτική επέκταση και την αύξηση κατά 18% ετησίως στα υπό διαχείριση κεφάλαια των ΑΕΔΑΚ.
Η αποδοτικότητα παρέμεινε ένα βασικό «χαρτί» για τις ελληνικές τράπεζες, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα του κλάδου να διαμορφώνεται στο 37%, οδηγώντας τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου στα 1,2 δισ. ευρώ (υποχώρηση 7% σε τριμηνιαία βάση) και ενισχύοντας τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τελευταίας χρήσης στα 4,9 δισ. ευρώ, με ROTE 16,8%.
Ως προς τα επόμενα τρίμηνα, ενώ η πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους ενδέχεται να παραμείνει το 2025 (υποχώρηση 5% σε ετήσια βάση), η αυξανόμενη ζήτηση για δάνεια (2024 - 27 CAGR άνω του 8%) αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη κατά 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2026, ενώ για το 2027 αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 2% τα επίπεδα του 2024. Τα έσοδα από προμήθειες από μη τραπεζικές υπηρεσίες (CAGR περίπου 7%) θα στηρίξουν επίσης τη σταθερότητα των εσόδων. Επιπλέον, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και το ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνους στις 40 - 50 μονάδες βάσης. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί η προβλεπόμενη υποχώρηση του ROTE κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καλή θέση για να προσφέρουν σταθερές αποδόσεις άνω του 13%, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.