Ο Τιτάνας «ψηφίζει» Τραμπ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τιτάνας «ψηφίζει» Τραμπ

Το ενδιαφέρον της στην Αμερική στρέφει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάνας, τα στελέχη της οποίας εκτιμούν ότι η χώρα θα αποτελέσει το νέο επενδυτικό Ελντοράντο, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ.

Και αυτό γιατί αφενός μεν διατηρεί εργοστάσια παραγωγής στην χώρα και αφετέρου λόγω των εξαγγελιών του νέου προέδρου για ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους ενός τρις δολαρίων, κυρίως για έργα υποδομής.

Σύμφωνα με στελέχη της τσιμεντοβιομηχανίας η Αμερική είναι η χώρα στην οποία αναμένεται να υπάρξει κατασκευαστικός οργασμός μέσα στην επόμενη τετραετία.
Και ο Τιτάνας αποτελεί ένας από τους ισχυρούς διεκδικητές των έργων που πρόκειται να γίνουν αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να τοποθετηθεί στρατηγικά στην χώρα.

Ήδη για την τσιμεντοβιομηχανία, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τα τελευταία χρόνια την κύρια πηγή ανάπτυξης και κερδοφορίας του Ομίλου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του, οι μεσοπρόθεσμες τάσεις στις ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές τόσο για την αγορά κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, όσο και για τις επενδύσεις σε υποδομές. Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών ιδιαίτερα στις ανατολικές πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο Τιτάνας, σε συνδυασμό με τα οφέλη από τις εκτεταμένες επενδύσεις που έχει κάνει ο Όμιλος τα τελευταία χρόνια ισχυροποιούν τη θέση του στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα ο Όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητες του στη Νότια Αμερική, επενδτσιμεντοβιομηχανία Cimento Apodi στη Βραζιλία.

Η Cimento Apodi διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixeré, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecém, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011.

Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Cimento Apodi ξεπερνά τους 2 εκ. τόνους τσιμέντου ετησίως. Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος TITAN εισέρχεται σε μία υποσχόμενη αγορά με μακροπρόθεσμες προοπτικές, ενώνοντας τις δυνάμεις του με ισχυρούς τοπικούς εταίρους.

Ο Τιτάνας ελέγχει το 94% οχήματος που κατέχει το 50% της Apodi.

Να σημειωθεί ότι η δυναμική άνοδος στην αγορά των ΗΠΑ, επέτρεψε στον ΤΙΤΑΝΑ να κλείσει το 2015 με αυξημένα καθαρά κέρδη και πωλήσεις. Ειδικότερα το 2015, η αγορά της Αμερικής αντιπροσώπευσε το 49% των πωλήσεων του Ομίλου και το 47% της λειτουργικής κερδοφορίας του.

Οσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη της τσιμεντοβιομηχανίας, ο κλάδος κατασκευών βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια ήπιας βελτίωσης που εμφανίστηκαν μέσα στο 2014, αναστράφηκαν ραγδαία από το καλοκαίρι του 2015 κι έπειτα, λόγω των capital controls και της περαιτέρω συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που οδήγησε τη ζήτηση τσιμέντου στα επίπεδα του 1962, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 65% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider