Όλοι οι φορείς είναι σε πλήρη εγρήγορση 365 ημέρες το χρόνο, προκειμένου να διασφαλίζουν την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης, διαβεβαίωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο real fm μετά το μαζικό μπλακάουτ που έπληξε χθες την Ιβηρική Χερσόνησο. «Ποτέ δεν υπάρχει τέλος συναγερμού για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία, έκανε λόγο για ένα «πολύ σπάνιο φαινόμενο», σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα κάτι τέτοιο έχει να
συμβεί από το 2004, όταν το καλοκαίρι η μισή χώρα είχε μείνει χωρίς ρεύμα για δύο ώρες».
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε εξάλλου ότι είναι λογικό να κυκλοφορούν φήμες σχετικά με τα αίτια του μπακ άουτ, αλλά οι φήμες κάνουν κακό στην κοινωνική ηρεμία. «Προτείνω να είμαστε επιφυλακτικοί και να δούμε τις εξηγήσεις που θα δώσει ο αντίστοιχος Διαχειριστής της Ισπανίας», είπε.
Η πρόκληση στην Ελλάδα
Αυτό που συνέβη στην Ιβηρική χερσόνησο αφορά μόνο την Ιβηρική χερσόνησο και απομονώθηκε εκεί, επισήμανε ο κ. Μανουσάκης. «Στην ουσία αυτό που έγινε ήταν ότι αποκόπηκε το σύστημα από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό, δημιουργώντας μια διαταραχή που μεταφέρθηκε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Η Γαλλία κατάφερε να απομονώσει το πρόβλημα, ώστε να μην υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις. Στην Ελλάδα, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κάποιες ημέρες της άνοιξης, είναι ότι χρειάζεται να εξισορροπήσουμε την παραγωγή με τη ζήτηση, σε περιόδους όπου έχουμε υπερπαραγωγή. Για τον λόγο αυτό έχουμε διαδικασίες ελέγχου του συστήματος σε πολύ δύσκολες συνθήκες, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ».
Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ευχαρίστησε τους χιλιάδες μικρούς παραγωγούς των ΑΠΕ, «με τους οποίους συνεργαστήκαμε τις ημέρες του Πάσχα και διαχειριστήκαμε την υπερπαραγωγή που υπήρξε αυτές τις ημέρες με επιτυχία, χωρίς να υπάρξει κανένα απρόοπτο».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το γεγονός ότι έχουμε περίσσεια ενέργειας σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα να καλύψουμε τις ανάγκες μας όσο μεγάλες και αν είναι. Η δύσκολη διαχείριση του συστήματος αποτελεί ευθύνη του Διαχειριστή και εργαζόμαστε αδιάλειπτα προκειμένου να διασφαλίσουμε την συνεχώς ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας».