Μερικές μέρες απομένουν ακόμη μέχρι την ημερομηνία – ορόσημο που είναι η 14η Φεβρουαρίου που θα κρίνει το μέλλον της εξαγοράς του Μαρινόπουλου από το Σκλαβενίτη.
Η 14η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία που προβλέπεται στο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς μετά από την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας, η συμφωνία καθίσταται άκυρη.
Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου επί της αίτησης ερμηνείας που κατατέθηκε στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μετατεθεί η καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας στις 28 Φεβρουαρίου 2017, αντί της 14ης Φεβρουαρίου που προβλέπεται στην αρχική συμφωνία, ώστε ξεπερασθεί το θέμα με τις τριτανακοπές, οι οποίες βάσει νόμου χρειάζεται ένα μήνα για να εκδικασθούν.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, η οποία θα δίνει το πράσινο φως στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 και ταυτόχρονα να μην ασκηθεί καμία τριτανακοπή.
Το δεύτερο και δυσχερέστερο σενάριο είναι η μη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας σε συνδυασμό με την άσκηση τριτανακοπής (η οποία ια θεωρηθεί βάσιμη). Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται η διαλυτική αίρεση και η συμφωνία «τινάζεται» στον αέρα.
Δεύτερες σκέψεις της Σκλαβενίτης για την εξαγορά;
Και ενώ οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης της χώρας μας, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι στους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, ήτοι στην οικογένεια Σκλαβενίτη, επικρατούν δεύτερες σκέψεις, σχετικά με την πραγματοποίηση αυτής της εξαγοράς.
Αν και κύκλοι της οικογένειας Σκλαβενίτη διατείνονται ότι παραμένουν ζεστοί και επιθυμούν να ολοκληρωθεί έγκαιρα η εξαγορά. Προς επίρρωση των παραπάνω, υποστηρίζουν ότι η Σκλαβενίτης έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα με δική της πρωτοβουλία τον αριθμό των καταστημάτων της Μαρινόπουλος που τροφοδοτεί με προϊόντα, αναλαμβάνοντας και το σχετικό ρίσκο.
Έτσι πέρα από τα 69 καταστήματα Μαρινόπουλος που μέχρι πρώτινος εφοδίαζε η Σκλαβενίτης, άλλα 31 προστέθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 100.
Μάλιστα, όπως λένε όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της οικογένειας κατάρτιζαν το business plan της επόμενης μέρας εξετάζοντας τρόπους αντιμετώπισης της επιβάρυνσης του κεφαλαιακού κόστους την οποία έχει προκαλέσει η καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος θα απαιτηθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα (πάγια έξοδα καταστημάτων, μισθοδοσία εργαζομένων κλπ).
Τα χρήματα αυτά είναι άγνωστο, προς το παρόν από πού θα καλυφθούν αν και ακούγεται ότι ένα ποσό θα κληθεί να καταβάλλει η οικογένεια Σκλαβενίτη.
Το θρίλερ, πάντως της τελεσφόρησης ή μη του σχεδίου διάσωσης της Σκλαβενίτης αναμένεται να κρατήσει ακόμη κάποιες μέρες, ενώ είναι διάχυτη η ανησυθχία που υπάρχει κυρίως από την πλευρά των τραπεζών για την ευόδωση του όλου εγχειρήματος.
Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το κόστος ενδεχόμενου ναυαγίου της συμφωνίας θα είναι πολύ μεγάλο.