Πολλές και σημαντικές είναι ακόμη οι εκκρεμότητες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει επικυρωθεί από την Bουλή από το περασμένο Οκτώβριο.
Έτσι, εκτός από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν για την υλοποίηση της επένδυσης, χτες 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν με ερώτηση τους στη Βουλή το αίτημα ένταξης στους χώρους πρασίνου και των αρχαιολογικών χώρων του Ελληνικού.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, «ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες».
Να σημειωθεί πάντως ότι το θέμα αυτό προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκαθάρισε ότι «η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι ολόκληρη την επένδυση.
Στο σύνολο της περιοχής αυτής έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, που ανήκουν στους αρχαίους Δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου.
Η πρόταση περιλαμβάνει εκτάσεις των συνεκτικών πολεοδομικών ιστών των σύγχρονων δήμων Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης και εκτείνεται σε τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί και στην περίπτωση Αφάντου, όπου η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού δικαιώθηκε απόλυτα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα».
Πάντως πέρα από το θέμα της χωροθέτησης των αρχαιολογικών χώρων που βάζουν εκ νέου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της Lamda Development θεωρούν ήσσονος σημασίας- υπάρχουν μία σειρά ακόμη θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να «μπει το νερό στο αυλάκι».
Μερικές σημαντικές εκκρεμότητες που απομένουν να διευθετηθούν είναι η κατάρτιση μελετών για την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επίσης θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών που προβλέπονται και άλλων θεμάτων όπως χωροθέτηση κτιρίων, περιβαλλοντικοί όροι κλπ.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, καθώς αποτελεί βασικό μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου του ανάδοχου επενδυτή καθώς οι παραγόμενες από αυτό ταμειακές ροές εκτιμάται πως θα συμβάλουν σημαντικά στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Τέλος, κομβικό σημείο θεωρείται και η αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών της περιοχής, με βελτίωση των Λεωφόρων Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης καθώς και η επέκταση του τραμ και του μετρό με στόχο την απευθείας σύνδεση της επένδυσης με το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για την εύκολη πρόσβαση από και προς την επένδυση του Ελληνικού.
Πολλοί πάντως τοποθετούν την έναρξη των εργασιών στις αρχές του 2018 (έχοντας καλώς των πραγμάτων) προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες.