Στις εκπτώσεις ελπίζουν οι λιανέμποροι

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις εκπτώσεις ελπίζουν οι λιανέμποροι

Μικρή «ανάσα» αλλά χωρίς αποτέλεσμα για την αγορά αποδείχθηκαν οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η κίνηση σημείωσε μεν μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, ωστόσο για ακόμα μια χρονιά ο τζίρος αυτός κατευθύνθηκε στις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να καταγράφουν τζίρους σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Όσο για τις Κυριακές που τα καταστήματα έμειναν ανοικτά ,σύμφωνα με τους εμπόρους η Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ήταν η πλέον παραγωγική αλλά δεν έφτασε για να "ρεφάρουν". Έτσι τώρα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου.

Συμφώνα με τον εμπορικό κόσμο οι φόροι που συνορευτήκαν στο τέλος της χρονιάς και έπρεπε να πληρωθούν, το μεγάλο ποσοστό των ανέργων που υπάρχουν στις οικογένειες σε συνδυασμό με τα μειωμένα εισοδήματα λειτούργησαν για μια ακόμη χρονιά καταλυτικά και το αποτέλεσμα ήταν άδεια ταμεία για τους περισσότερους.

«Η μείωση των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας και η υπερφορολόγηση οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση την κατανάλωση. Ο καταναλωτήςσημερα ξοδεύει 50% λιγότερα χρήματα από ότι το 2009», λέει ο Νίκος Κουγιουμτζής Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Μειωμένος ο τζίρος το Δεκέμβριο

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, ένα νέο κύμα λουκέτων είναι προ των θυρών, καθώς ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης σύντομα δεν υπάρχουν και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις αρκετών έμπορων δυσβάσταχτες.Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο συνολικός τζίρος των εμπορικών καταστημάτων παρουσίασε πτώση της τάξης του 8,3% και όπως εκτιμούν διαμορφώθηκε στα 3,22 δισ. ευρώ, από 3,51 δισ. ευρώ το 2014 και 5,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009.

Όμως και το 2016 δεν αναμένεται ευοίωνο για τους εμπόρους. «Στη φορολογική ατζέντα του 2016 περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στη φορολογία επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, αύξηση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αναδιάρθρωση αντικειμενικών αξιών, νέος φόρος ακινήτων και ενδεχομένως η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς οι επιπλέον φόροι που καλούμαστε να πληρώσουμε, ξεπερνούν τα 2,2 δις ευρώ, την περίοδο μάλιστα που αποδεδειγμένα η φοροδοτική μας ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Η αναδουλειά πάντως οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν ακόμα και εν μέσω των γιορτών τις εκπτώσεις .Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες ενημέρωναν τους πελάτες τους με SMS για τις προσφορές και τις εκπτώσεις τους .

Ξεκινούν 11 Φεβρουαρίου οι εκπτώσεις

Ωστόσο από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οπότε θα ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις αναμένεται τα ποσοστά των εκπτώσεων και είναι ιδιαίτερα γενναία με αφετηρία το 50% για τα περισσότερα είδη. Οι χειμερινός εκπτώσεις φέτος θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ενώ τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider