Χατζηχρήστος: Τα μεταλλεία στις Σκουριές να γίνουν κελάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηχρήστος: Τα μεταλλεία στις Σκουριές να γίνουν κελάρια
Εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων στις Σκουριές δίνει ο o υπεύθυνος Ποιότητας στον Ιδιωτικό Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας και μέλος του Συντονιστικού Κοινωνικής Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Χατζηχρήστος.

Εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων στις Σκουριές δίνει ο o υπεύθυνος Ποιότητας στον Ιδιωτικό Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας και μέλος του Συντονιστικού Κοινωνικής Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Χατζηχρήστος. Με άρθρο του στο toideologio.gr, προτείνει να αξιοποιηθούν ως κελάρια για την παλαίωση των κρασιών της Βορείου Ελλάδας και για την καλλιέργεια μανιταριών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Η απόφαση αναστολής (και πιθανότατα εγκατάλειψης) της επένδυσης από την Eldorado Gold αφήνει πίσω της προβλήματα και για την απορρόφηση των θέσεων εργασίας αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον που έχουν προκληθεί». Όπως προτείνει, πρέπει να αρχίσει πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και να υλοποιηθεί σχέδιο δημιουργίας κατάλληλων χώρων «για την παλαίωση των κρασιών της Βόρειας Ελλάδας, που μπορούν με την ευκαιρία να αποκτήσουν έντονη εξωστρέφεια κάτω από κοινή ονομασία και με σταθερή ποιότητα». Οι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέρει, και για την καλλιέργεια μανιταριών ή άλλων καλλιεργειών καθώς και για την ωρίμανση τυριών που απαιτούν σταθερές συνθήκες υγρασίας και φωτός. Αυτό θα συνέβαλε στην «ανάπτυξη της περιοχής με άξονα την προβολή των κρασιών και των άλλων αγροτοδιατροφικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής, με ήπιες παρεμβάσεις» όπως σημειώνει ενώ προτείνει την άμεση οργάνωση των σημερινών εργαζομένων και κατοίκων σε εταιρείες κοινωνικής οικονομίας για τη διεκδίκηση των έργων.

«Οι έμμεσες ενισχύσεις τέτοιων πρωτοβουλιών μπορούν να υποστηριχτούν από τους πόρους που έχουν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ/ΣΕΣ και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η δε βιωσιμότητά τους από την υπεραξία που θα παραχθεί από τα πολύ ποιοτικά τοπικά προϊόντα», αναφέρει σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider