isostevia: Ιδρύθηκε μέσα στην κρίση και βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
isostevia: Ιδρύθηκε μέσα στην κρίση και βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες

Μια ακόμη διεθνή διάκριση έλαβε ελληνική εταιρεία, η οποία μάλιστα εν μέσω κρίσης (2013). Η εταιρεία isostevia- Αφοι Παναγώτα ΟΕ παράγει φυσικό γλυκαντικό από στέβια και βραβεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες για την ποιότητα και τη γευστική υπεροχή των προϊόντων της. Η isostevia κατέκτησε το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης του International Taste & Quality Institute (iTQi) με τη σήμανση των τριών χρυσών αστεριών και βαθμολογία 91,3% για το προϊόν isostevia φυσικό γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται γλυκαντικό με στέβια με το βραβείο ανώτερης γεύσης και η εταιρεία κατάφερε να καινοτομήσει βασιζόμενη σε ένα 100% φυσικό προΪόν και σε μια εκσυγχρονισμένη μονάδα παραγωγής.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας (iTQi) με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ο κορυφαίος οργανισμός που έχει ως στόχο τη δοκιμή και την προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης από ολόκληρο τον κόσμο.Οι κριτές της επιτροπής του iTQi, προερχόμενοι από 17 διαφορετικές χώρες, είναι μέλη μεγάλου κύρους οργανισμών εστίασης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Αντώνιο Παναγώτα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας « Με το βραβείο αυτό η εταιρεία isostevia-Αφοι Παναγώτα ΟΕ σφραγίζει τη θέση της ως τη μοναδική Ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται αποκλειστικά στην παραγωγή προϊόντων με Στέβια και δεσμεύεται να συνεχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών με υψηλής ποιότητας και εκπληκτικής γεύσης φυσικά προϊόντα».

Λίγα λόγια για τη στέβια

Το φυτό το χρησιμοποιούσαν επί αιώνες οι ιθαγενείς της Παραγουάης και χρειάστηκε πολλά χρόνια, για να γίνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη οι ιδιότητες και χρήσεις αυτού του "μαγικού" φυτού είχαν γίνει γνωστές κατά τον 16ο αιώνα από τον Ισπανό Francisco Hernandez, όπου αναφέρει τη χρήση του ως γλυκαντικό και ως ιατρικό φάρμακο με θεραπευτικές ιδιότητες.

Το 1887 ο Sandiago Bertoni έκανε ξανά γνωστή τη στέβια στο δυτικό κόσμο, μαζί με τον Παραγουανό συνάδελφό του Rebaudi, γι' αυτό και η σημερινή διεθνή, επιστημονική βοτανική της ονομασία είναι Stevia rebaudiana Bertoni. Η λέξη στέβια για το γένος δόθηκε προς τιμήν του Παραγουανού καθηγητή Stevius.

Το 1931 στη Γαλλία χημικοί απομόνωσαν και τις δύο πιο σημαντικές γλυκαντικές ουσίες της στέβια, δηλαδή της Στεβιοσίδη και της Ρεμπαουντιοσίδη Α, που είναι υπεύθυνες για τη γλυκιά της γεύση.

Το 1970 στην Ιαπωνία, εγκρίθηκε η χρήση της στέβια ως τρόφιμο και ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύτηκε η χρήση χημικών γλυκαντικών ουσιών!

Στις 11-11-2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την έγκριση της στέβια ως τρόφιμο και ποτό, με αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη τα 4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά ημέρα. Έτσι από τις 2-12-2011 με απόφαση της Ε.Ε γίνεται πλέον νόμιμη η χρήση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider