Μικρά χαμόγελα αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρά χαμόγελα αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Xωρίς να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα από τις τράπεζες, με το 30% περίπου να παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία και το 1/3 όσων έχουν επιχειρηματικά δάνεια να μην μπορούν να το εξυπηρετήσουν εξυπηρετήσουν προσπαθούν να επιβιώσουν οι έλληνες λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Tα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ετήσια Έρευνα για το Ελληνικό Εμπόριο 2017 της ΕΣΕΕ η οποία παρουσιάστηκε επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ύφεση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της και παρά τη μικρή στροφή της οικονομίας είναι χαρακτηριστικό ότι οι 6 στις 10 μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου συνεχίζουν να εμφανίζουν μείωση των πωλήσεων τους το πρώτο εξάμηνο του 2017 με μόλις το 7,9% να εμφανίζει άνοδο, όπως καταγράφει το Βαρομερομετρο του Λιανικού Εμπορίου του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ.

Ωστόσο και παρά τα προβλήματα τα οποία είναι υπαρκτά και μεγάλα στο ελληνικό λιανεμπόριο, οι έμποροι βλέπουν ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ.

Ενθαρρυντικό είναι, όπως προκύπτει, ότι τουλάχιστον στο πεδίο των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν και το πλήθος των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου οι μισές δεν παρουσιάζουν καμία οφειλή. Κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και παράλληλα τις αύξησαν κατά 33.500 τη χρονιά αν και μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις κατάφερε να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Χωρίς χρηματοδότηση

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σημειώνει η Ετήσια Έκθεση της ΕΣΕΕ για το Εμπόριο 2017. Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η πρόσβαση στις τράπεζες είναι αδύνατη με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση τους να έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%). Την ίδια στιγμή και ενώ τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά αφού μειώθηκε ο αριθμός των επιχειρηματιών που στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους στο 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων από ½ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 το ποσοστό παραμένει υψηλό. Στην βελτίωση καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πολιτικές ρυθμίσεων που ακολούθησαν οι τράπεζες όμως στο θέμα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων δανείων όπως και στον εξωδικαστικό η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στο θέμα αυτό δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ελαστικοποιηση του πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ο κ. Κορκίδης ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτόν. Ο ίδιος τόνισε ότι «η απόδοση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επηρεάζεται κυρίως από την υπερφορολογήσει με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να συρρικνώνεται συνεχώς».

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αυξημένες επιβαρύνσεις έχουν οδηγήσει 3 στις 10 επιχειρήσεις να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα η υπερχρέωση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, κυρίως προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, να αυξηθεί το 2017 σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία το πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31%, από 29% το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ σταθερά υψηλές παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία στο 30%.

Όσο για τον τζίρο κερδισμένες ήταν για μια ακόμη φορά οι μεγάλες επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ όπου παρουσίασαν αύξηση κατά 8,7% το πρώτο εξάμηνο του 2017 όταν οι μικρές επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση. Μάλιστα όπως αναφέρει η έκθεση η μέση μεταβολή του κύκλου εργασιών ανάμεσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι της τάξης του -5,85% με υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωσε μείωση τζίρου να είναι τα τρόφιμα (6,6%) και η ένδυση και υπόδηση (62,4%).

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων

Όπως καταγράφει η Έκθεση η φορολόγηση έχει παγιωθεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα των εμπορικών επιχειρήσεων. Μάλιστα το μέγεθος ενέχει όπως επισημαίνει η Έκθεση καθολικά χαρακτηριστικά καθώς επισημαίνεται ως το σημαντικότερο ακόμα και για επιχειρήσεις που δεν έχουν όφειλες προς την εφορία αφού επιδρά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης επηρεάζοντας αρνητικά τις προσδοκίες και το ενδεχόμενο επενδύσεων.. Όμως και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβληματισμό . Τέλος η ύπαρξη μεγάλων εμπορικών κέντρων ο αθέμιτος ανταγωνισμός, τα ενοίκια και το λειτουργικό κόστος αποτελούν μάλλον διαχειρίσημα προβλήματα για τις επιχειρήσεις. Επίσης σημαντικό είναι ότι το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που το 2016 αποτελούσε πρωτεύον πρόβλημα έχει περιοριστεί μετά την ενοποίηση των ταμείων κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ που μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για αρκετές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider