Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες να δώσουν κίνητρα για ρυθμίσεις των οφειλών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες να δώσουν κίνητρα για ρυθμίσεις των οφειλών

Την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στη μείωση των κόκκινων δανείων εξέφρασε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), εκτιμώντας ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Σε ερώτηση του insider.gr στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη, η κ. Νουί έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία των ρυθμίσεων, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει «θα πρέπει να προσφέρουν κάτι» στους οφειλέτες, είτε αυτό πρόκειται για τους τόκους είτε για άλλα κίνητρα, καθώς η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με το κόστος που έχει για τις τράπεζες η συσσώρευση των κόκκινων δανείων.

Ειδικά όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έως σήμερα, πρόκειται για ένα σωστό εργαλείο το οποίο παράγει ήδη αποτελέσματα. Όπως επισήμανε, η διαδικασία έχει ήδη δημιουργήσει μια θετική δυναμική, ιδίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που «δεν θέλουν να ανακαλύψουν ξαφνικά μια μέρα ότι το ακίνητό τους βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».

Τόνισε δε ότι το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών ξεπερνά τα όρια της εποπτείας των τραπεζών και επαφίεται στην αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου στις χώρες όπου σημειώνονται υψηλή όγκοι μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Με αυτόν τον τρόπο, η επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ επαναφέρει το ζήτημα της «κατάχρησης» του νόμου Κατσέλη, από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και στην αποχή των συμβολαιογράφων που ουσιαστικά παρακωλύει τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπογράμμισε ότι ένας χρόνος δεν είναι αρκετός και θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από την πλευρά των τραπεζών όσον αφορά στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

«Τα stress tests δεν είναι οριστικά»

Τα stress tests δεν είναι τεστ αποτυχίας/επιτυχίας διαμήνυσε η κ. Νουί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι μια διαδικασία που θέτει τέλος στη διαδικασία της εποπτείας των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά σε δημοσιεύματα σχετικά με τον ορισμό ενός συγκεκριμένου επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της τάξης του 6-6,5% στα ελληνικά τεστ, η κ. Νουί τόνισε ότι η μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) εφαρμόζεται για όλες τις εξεταζόμενες τράπεζες και δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποσοστά ενεργοποίησης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά», υπογράμμισε η Ευρωπαία αξιωματούχος και διαβεβαίωσε ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα τύχουν ισότιμης μεταχείρισης σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια. Σημείωσε δε, για το σύνολο των εξεταζόμενων τραπεζών, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες μέσω των stress tests, «όχι μόνο οι εποπτικές αρχές, αλλά και οι αγορές, θα αναμένουν από τις τράπεζες να καταρτίσουν συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψής τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider