Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 65,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 65,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2018

Με κέρδη 65,2 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε το α΄ τρίμηνο η Alpha Bank, έναντι 48,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η τράπεζα βελτίωσε το πρώτο τρίμηνο την ποιότητα του δανεικού της χαρτοφυλακίου, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 2,8 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) κατά 3,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο Δείκτης καλύψεως των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων του Ομίλου παρέμεινε σταθερός και ανήλθε σε 50%.

Ο όμιλος διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή του βάση με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφώνεται στο 18,3%. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank κατέγραψε την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2020, τόσο υπό το βασικό όσο και υπό το δυσμενές σενάριο, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% και 9,7% αντιστοίχως. Από τα stress tests δεν προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες.

Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 9,7% (ή 28,8 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 268,5 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά του Καθαρού Εσόδου Τόκων.

Οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 116% στο τέλος Μαρτίου 2018 έναντι 134% το α΄ τρίμηνο 2017.

Όσον αφορά στον δανεισμό από τον ELA, αυτός διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2018, μειωμένος κατά 4 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους και την κλιμάκωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου», σχολίασε ο κ. Δημήτριος Ματζούνης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. «Η χρηματοδοτική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς συνεχίσαμε να μειώνουμε τη χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητoς της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ έχουμε υπερβεί τον τεθέντα στόχο μειώσεως των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωση του 3 ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες σταθερότητος. Η Alpha Bank, η Τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider