Alpha Bank: «Πολύ θετικό προηγούμενο» το Amoeba της Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: «Πολύ θετικό προηγούμενο» το Amoeba της Πειραιώς

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τον τραπεζικό κλάδο η πρόσφατη πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς θεωρείται ότι θέτει υψηλά τον πήχη για την ελληνική αγορά.

«Η πώληση του Amoeba δημιουργεί πολύ θετικό προηγούμενο και αναμένεται να βοηθήσει και τη δική μας πώληση» σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank στη χθεσινή ενημέρωση ξένων αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Όπως αποκάλυψε το insider.gr, το Amoeba πωλήθηκε στην τιμή των 430 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 21,5% της ονομαστικής αξίας των απαιτήσεων, εκπληρώνοντας έτσι τον στόχο του 20% που είχε θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η αξία των ακινήτων που περιλαμβάνει ως εξασφαλίσεις το πακέτο των 1,95 δισ. ευρώ αποτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε τα ακίνητα με discount 14%.

Και οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες σχεδιάζουν την πώληση ενυπόθηκων NPEs εντός των επόμενων μηνών, όπως επιβεβαίωσαν στις πρόσφατες ενημερώσεις τους προς ξένους αναλυτές:

  • Alpha Bank: Η πώληση του Jupiter, ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη διαδικασία της υπογραφής συμφωνιών εμπιστευτικότητας (NDA) με τους υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα αναλυτικά δεδομένα του χαρτοφυλακίου (data room) τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταλήξουν στην αποτίμησή τους.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στην ενημέρωση των αναλυτών την Πέμπτη, το ενδιαφέρον για το Jupiter είναι ισχυρό και μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται «πολύ μεγάλα ονόματα». Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης έχει ως εξής: υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Ιουνίου, υποβολή προσφορών αγοράς έως τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση της συναλλαγής έως το τέλος του έτους, «ώστε να συνυπολογιστεί η πώληση στους στόχους του 2018», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

  • Εθνική Τράπεζα: Βρίσκεται σε διαδικασία «πακεταρίσματος» χαρτοφυλακίου μικρών επιχειρηματικών δανείων, με εξασφαλίσεις, που αποτυπώνεται στον ισολογισμό με αξία τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη συναλλαγή για το έτος, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση του χαρτοφυλακίου ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτυπώνεται στον ισολογισμό στην αξία των 300-400 εκατ. ευρώ.
  • Eurobank: Σχεδιάζει την πώληση ενυπόθηκων δανείων, και συγκεκριμένα μικρών επιχειρηματικών δανείων, την οποία ωστόσο προγραμματίζει για το 2019. Σε αυτό το πακέτο είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και καταναλωτικά με εξασφαλίσεις, τα λεγόμενα «home equity loans».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider