«Πριν τον Σεπτέμβριο» ο νέος CEO της Εθνικής Τράπεζας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πριν τον Σεπτέμβριο» ο νέος CEO της Εθνικής Τράπεζας

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στο «τιμόνι» της Εθνικής Τράπεζας, όπως δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στη χθεσινή ενημέρωση ξένων αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, πάντως, η ΕΤΕ έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για να καταλήξει στον επόμενο CEO έως το τέλος του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη αντικατέστησε ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή CEO της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μυλωνάς θεωρείται «δυνατή υποψηφιότητα», καθώς διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα, έχει περάσει τον έλεγχο «fit & proper» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και χαίρει της ευρύτερης αποδοχής του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.

Επιπλέον, θεωρείται χαμηλών τόνων, χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει μια «βελούδινη» μετάβαση για την Εθνική Τράπεζα και έναν CEO παντός καιρού και… πάσας κυβέρνησης.

Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου CEO

Για την επιλογή των υποψηφίων, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει την πολυεθνική εταιρεία στελέχωσης Egon Zehnder, η οποία εδρεύει στην Ελβετία.

  • Χωρίς να «προκηρυχθεί» διαγωνισμός για τη θέση, η Egon Zehnder θα επιλέξει τους καταλληλότερους υποψηφίους από τα βιογραφικά που έχει στη διάθεσή της και θα κάνει έναν προκαταρκτικό γύρο συνεντεύξεων.
  • Κατόπιν, θα κοινοποιήσει στο Nomination Panel της ΕΤΕ –το οποίο απαρτίζεται από μέλη του δ.σ. της τράπεζας– τη λίστα με τους επικρατέστερους υποψηφίους και θα διενεργηθεί νέος κύκλος συνεντεύξεων.
  • Μόλις το Nomination Panel καταλήξει στον τελικό υποψήφιο για τη θέση, αυτός θα κληθεί εξεταστεί από τον SSM ως προς το «fit & proper» και θα κληθεί για συνέντευξη στη Φρανκφούρτη.

Ο δρόμος για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία αναμένεται να υπάρξει συμφωνία «εντός του επόμενου τριμήνου», όπως δήλωσε η διοίκηση της ΕΤΕ στην ενημέρωση ξένων αναλυτών την Πέμπτη.

Μια ακόμη «καυτή πατάτα» είναι η πώληση της Banca Romaneasca, η οποία ακυρώθηκε τον Μάρτιο μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας. Η ματαίωση αυτής της συναλλαγής, μαζί με την Εθνική Ασφαλιστική, χρεώθηκαν απευθείας στον κ. Φραγκιαδάκη και πυροδότησαν -σύμφωνα με πολλούς- την αποχώρησή του από την τράπεζα.

Η νέα διαδικασία πώλησης της ρουμανικής θυγατρικής, μαζί με τις πωλήσεις των Stopanska Banka στην πΓΔΜ και NBG Cyprus στην Κύπρο έχει ήδη δρομολογηθεί, σύμφωνα με τη διοίκηση. Στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων βρίσκεται η πώληση της θυγατιρκής στην Αλβανία, NBG Albania, στην American Bank of Investments.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider