Δύσκολες ημέρες για τις τσιμεντοβιομηχανίες - Ζημιές 9,2 εκατ. για την Χάλυψ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολες ημέρες για τις τσιμεντοβιομηχανίες - Ζημιές 9,2 εκατ. για την Χάλυψ

Δύσκολες ημέρες περνούν οι τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα τον Τιτάνα που μετέφερε την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Και για τις υπόλοιπες ωστόσο τσιμεντοβιομηχανίες τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, καθώς η ανυπαρξία οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και η απουσία υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής, έχουν βυθίσει τα οικονομικά τους μεγέθη.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας Χάλυψ η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο της γερμανικής εταιρείας Heidelberger Cement, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής τσιμέντου και έτοιμου σκυροδέματος και κορυφαία επιχείρηση αδρανών υλικών παγκοσμίως που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες.

Το 2017 η Χάλυψ παρουσίασε μείωση των πωλήσεων και ζημιές ύψους 9,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα έσοδά της το 2017 περιορίστηκαν σε 26,72 εκατ. ευρώ, από 29,49 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, παρουσιάζοντας μείωση 9,4% σε ποσοστό και 2,76 εκατ. ευρώ σε αξία. Το 76,5% των εσόδων της (20,44 εκατ. ευρώ) προήλθε από τις πωλήσεις τσιμέντου, 10,6% (2,84 εκατ. ευρώ) από τη διάθεση λατομικών αδρανών υλικών και το υπόλοιπο 12,9% (3,44 εκατ. ευρώ) από τη διάθεση έτοιμου σκυροδέματος. Επίσης, το 74,8% των εσόδων της από τη διάθεση τσιμέντου (15,28 εκατ. ευρώ) προήλθε από τις πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο 25,2% (5,17 εκατ. ευρώ) από πωλήσεις στη διεθνή αγορά, καθώς οι εξαγωγές τσιμέντου σημείωσαν αύξηση 88% (+2,42 εκατ. ευρώ), ενώ οι εγχώριες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 25,6%.

Επίσης η εταιρεία κατέγραψε ζημιές προ φόρων και μετά φόρων 9,17 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι αντίστοιχων ζημιών προ φόρων και μετά φόρων 8,92 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, αυξημένες κατά 2,8% (0,25 εκατ. ευρώ).

Η τσιμεντοβιομηχανία αν και εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, εντούτοις δηλώνει εκ νέου αισιόδοξη ότι μετά την οργανική ένταξή της στο γκρουπ της Heidelberger Cement θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την αποδοτικότητα της μητρικής της εταιρείας και θα ενδυναμώσει σημαντικά τη θέση της στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider