Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, όσον αφορά στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο για το εργασιακό της επιχείρησης και την απολιγνιτοποίηση, μέσω του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της μεθεπόμενης.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ συζητήθηκαν οι αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό καθεστώς της επιχείρησης και ο τρόπος της δρομολογούμενης απολιγνιτοποίησης.
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, κληθείς να σχολιάσει το δρομολογούμενο κλείσιμο των μονάδων σημείωσε ότι το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης θα είναι εμπροσθοβαρές και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος για την επιχείρηση και θα καταστεί πιο ανταγωνιστική καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας.
Αναφορικά με το εργασιακό της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το νέο εργασιακό καθεστώς θα αφορά στις νέες προσλήψεις . Αναφερόμενος στην εθελούσια, διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ με τρόπο ο οποίος, «αν και δεν θα είναι γενναιόδωρος, δεν θα αδικεί κανέναν»,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Το θέμα της εθελούσιας θα συζητηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΗ ενώ οι νέες προσλήψεις θα αφορούν σε ειδικότητες που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.
«Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος της ΔΕΗ, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική, ώστε να μην πηγαίνει ο κάθε υπουργός να λέει στους καταναλωτές να πληρώσουν παραπάνω τιμολόγια» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός αναφορικά με την άρση της μονιμότητας και υπογράμμισε πως αυτή αφορά στους καινούργιους εργαζομένους.
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τι θα κερδίσει ο καταναλωτής από τις παραπάνω πολιτικές, ο υπουργός απάντησε ότι «αρχικά, με τον περιορισμό του προσωπικού η ΔΕΗ θα έχει μικρότερο κόστος και δεν θα χρειάζεται να αυξάνει τα τιμολόγια της και δεύτερον ο πελάτης θα δει μια ΔΕΗ που θα λειτουργεί καλύτερα».
Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Eργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και βίαιη απολιγνιτοποίηση
Το νέο εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ αποτελεί το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη, να επαναλαμβάνει ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς οι οποίοι υπάγονται ωστόσο στον ίδιο εργοδότη.
«Το γεγονός ότι οι νέοι που θα προσλαμβάνονται θα κάνουν ατομικές συμβάσεις είναι για εμάς casus belli. Δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό οη ΔΕΗ. Παραβιάζονται ζητήματα του εργατικού Δικαίου», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.
Όσον αφορά στις εθελούσιες, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις στο υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε την έντονη διαφωνία των εργαζομένων. «Έχουμε πει στον υπουργό ότι εφόσον ο ίδιος θεωρεί ότι οι μονάδες είναι μη ανταγωνιστικές γιατί τις αφήνει και δουλεύουν; Το ερώτημα είναι γιατί δεν τις κλείνετε. Δεν μπορεί να τις διατηρεί και να λέει ότι η ΔΕΗ μπαίνει κατά 300 εκατ. μέσα. Οι μονάδες δεν κλείνουν επειδή τις χρειάζεται το σύστημα. Να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους εταίρους να πληρώνει κάποιος για το κόστος των πιο ακριβών μονάδων. Η ΔΕΗ είχε επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά για τις συμβάσεις των παραγωγών ΑΠΕ προκειμένου να είναι επιδοτούμενες. Να υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση για τις ακριβές μονάδες », ανέφερε ο κ. Αδαμίδης. Όσον αφορά σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, αυτές σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη θα εξειδικευθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα αφορούν σε απεργίες και ένδικα μέσα.