Με 16 μεγάλες επενδύσεις ξεκινά η απολιγνιτοποίηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 16 μεγάλες επενδύσεις ξεκινά η απολιγνιτοποίηση
Οι πέντε από αυτές αφορούν σε επενδύσεις των ΔΕΗ, RWE, ΕΛΠΕ, Solaris και Eunice. Όλες οι λεπτομέρειες του master plan της απολιγνιτοποίησης για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Με …μαγιά 5 δισ. ευρώ από τους τρεις πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσει η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Τα έργα που θα στηρίξουν τη μετάβαση των δύο ενεργειακών περιφερειών της χώρας μετά το σβήσιμο των φουγάρων της ΔΕΗ παρουσίασαν χθες το απόγευμα σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Είχε προηγηθεί παρουσίαση του masterplan της απολιγνιτοποίησης στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Οι 16 εμβληματικές επενδύσεις, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι οι εξής:

1. Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,3 γιγαβάτ (GW) σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη με σύμπραξη ΔΕΗ – RWE. Πρώτο μεγάλο πρότζεκτ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 μεγαβάτ (MW), μια επένδυση 133 εκατ. ευρώ.

2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ

3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, επένδυση 130 εκατ. ευρω.

4. Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από τη Solaris

5. Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία από τη Eunice.

6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη.

7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονίας.

8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη.

9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.

10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία.

11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.

13. Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.

14. Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία.

15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία

16. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις 9 Ιουλίου οπότε άνοιξε η σχετική διαδικασία, έχουν υποβληθεί 70 επενδυτικά σχέδια στην αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή, εκ των οποίων οι 16 θεωρήθηκαν πιο ώριμες και εφόσον υλοποιηθούν θα οδηγήσουν στη δημιουργία 8.000 θέσεων εργασίας και σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις οι θέσεις θα τελικά θα δημιουργηθούν θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χαθούν από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα τεθεί σε διαβούλευση για 50 ημέρες (δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου), με στόχο τα τυχόν σχόλια και οι ενστάσεις που θα υποβληθούν να εξεταστούν και, αν κριθεί σκόπιμο, να ενσωματωθούν ώστε έως το τέλος του έτους να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, έχει αποσταλεί στην Κομισιόν πρόταση για ειδικά φορολογικά κίνητρα και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν επενδύσεις στην περιοχή. Ειδικότερα, τα όρια ενίσχυσης για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης προτείνεται να αυξηθούν σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης προτείνεται να είναι 40%, 50% και 60% αντίστοιχα. Σήμερα στη Δ. Μακεδονία τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται σε 25%, 35% και 45% και στην Πελοπόννησο σε 35%, 45% και 55% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider