Τα ενεργειακά έργα που δίνουν το «παρών» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ενεργειακά έργα που δίνουν το «παρών» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Στόχος η χρηματοδότηση μέσω του RFF της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, των δικτύων μεταφοράς και διανομής ρεύματος, καθώς και μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τα έργα αερίου, όπως ο αγωγός υψηλής πίεσης για τη Δυτική Μακεδονία.

Η συντριπτική πλειονότητα των προτεινόμενων ενεργειακών πρότζεκτ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν λάβει «θέση» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως είναι τα έργα φυσικού αερίου.

Μάλιστα, παρόλο που αφήνεται ένα μικρό «παράθυρο» να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις στο Εθνικό Σχέδιο έως την Τετάρτη, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο αγωγός επέκτασης του συστήματος μεταφοράς αερίου στη Δυτική Μακεδονία καθώς και οι τηλεθερμάνσεις στην ίδια περιοχή, αν και είχαν προταθεί, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο που θα αποσταλεί στην Κομισιόν.

Ο αγωγός προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο «έλευσης» του καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία, αν και υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την τροφοδοσία των δικτύων διανομής και των τηλεθερμάνσεων που θα λειτουργήσουν στην περιοχή. Μία άλλη πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι το νέο ΕΣΠΑ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν έργα φυσικού αερίου, έστω και με τις προδιαγραφές διακίνησης στο μέλλον «πράσινων» καυσίμων, όπως υδρογόνου. Πάντως, ο ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς) δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει το έργο και χωρίς χρηματοδότηση, με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Στο ΕΣΠΑ η διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Εντελώς διαφορετικά είναι τα δεδομένα για την άλλη μείζονα ενεργειακή υποδομή που δεν βρίσκεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και η οποία, όπως είχε γράψει το insider.gr, περιλαμβανόταν στις προτάσεις του ΥΠΕΝ. Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική του ΑΔΜΗΕ, για την οποία τελικά δεν θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση μέσω του RRF – πιθανότατα για να απελευθερωθεί «χώρος» για την ένταξη άλλων δράσεων. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, όχι μόνο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ, αλλά έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις του ΥΠΕΝ, περίοπτη θέση στο Εθνικό Σχέδιο έχει η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Μάλιστα, τα κονδύλια που αφορούν το «λίφτινγκ» κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων υπερβαίνουν στο σύνολό τους το 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η επιδιωκόμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται στο 40-50% των προϋπολογισμών των προγραμμάτων που πρόκειται να «τρέξουν» για την ενεργειακή θωράκιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα. Προγράμματα τα οποία εντάσσονται στον στόχο που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Έργα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Από την άλλη πλευρά, στη λίστα των έργων που πρόκειται να αποσταλεί στις Βρυξέλες περιλαμβάνονται οι υπόλοιπες υποδομές του ΑΔΜΗΕ που πρότεινε το ΥΠΕΝ, ξεκινώντας από τη Δ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η φάση αυτή αφορά τη διασύνδεση στο ηπειρωτικό δίκτυο της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, με τους πρώτους διαγωνισμούς (για το καλώδιο Θήρα-Νάξου και τον υποσταθμό στη Θήρα) να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Κεφάλαια επίσης μέσω του RRF σχεδιάζεται να διοχετευθούν και στην αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Το «παρών» στο Εθνικό Σχέδιο κάνει και η χρηματοδότηση έργων του ΔΕΔΔΗΕ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, κάτι που εξάλλου αναφερόταν στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού 1,6 δισ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ, όπως επίσης και οι «έξυπνοι» μετρητές.

Επίσης, σκοπός είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να «οδεύσουν» προς τα έργα υπογειοποίησης εναέριων γραμμών του δικτύου σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός κίνδυνος βλάβης λόγω φυσικής καταστροφής ή πρόκλησης πυρκαγιών (π.χ. περιαστικά δάση), αλλά και σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Την ίδια στιγμή, «θέση» στον κατάλογο των ενεργειακών δράσεων έχει η οικονομική στήριξη μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να «ωριμάσουν» επενδυτικά πρότζεκτ τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσει το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που θα δημιουργήσει η δρομολογημένη ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η στήριξη θα αφορά και τις δύο τεχνολογίες αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση). Για την ανάδειξη των επιλέξιμων έργων, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) όσο και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν.

Για την «πράσινη στροφή» του εγχώριου μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπεται επίσης η χρηματοδοτική «ένεση» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιούργησε στα έσοδά του λόγω της πανδημίας η μείωση των χονδρεμπορικών τιμών αλλά και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, κονδύλια προβλέπονται και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider