Οι ελληνικές προτάσεις στην ΕΕ για το «restart» στον τουρισμό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ελληνικές προτάσεις στην ΕΕ για το «restart» στον τουρισμό
Τι προτείνει η χώρα μας να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου.

Άρση των περιορισμών των μετακινήσεων από τις 15 Ιουνίου, υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς διακρίσεις για τα μέσα ταξιδιού και τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προτείνει η Ελλάδα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το restart του Τουρισμού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με έγγραφο που έχει στείλει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει στην κατοχή του το Politico, η ελληνική πλευρά ζητά να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η απαίτηση διαγνωστικών τεστ ή τεστ αντισωμάτων 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Επιπλέον προτείνει τη «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης.

Παράλληλα τάσσεται κατά της κενής ενδιάμεσης θέσης στα αεροπλάνα αλλά και κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναλογικά πρωτόκολλα για όλα τα μέσα μεταφοράς και ενιαίους κανόνες που δεν θα αφήνουν πίσω χώρες-μέλη που είναι περισσότερο απομονωμένες γεωγραφικά. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα προτείνει η Ελλάδα 72 ώρες πριν το ταξίδι θα πρέπει να διενεργείται αξιόπιστο τεστ (μοριακού ή αντισωμάτων), το οποίο θα περιλαμβάνεται στη λίστα αποδεκτών τεστ του αξιόπιστου φορέα ECDC. Με αυτό τον τρόπο δεν θα απαιτείται η διεξαγωγή τεστ στα αεροδρόμια, κάτι που θα βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.Τα αποτελέσματα των τεστ θα πρέπει καταχωρούνται σε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Για το ταξίδι με αεροσκάφος προτείνει την εφαρμογή μάσκας εντός αεροσκάφους κι όχι την κατάργηση της ενδιάμεσης θέσης καθώς αυτό θα έκανε τις πτήσεις αντιοικονομικές με αμφίβολα μάλιστα υγειονομικά οφέλη, θέση που ασπάζεται και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Τα γεύματα, με την μορφή που παρέχονται σήμερα, θα πρέπει να καταργηθούν ενώ οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να τηρούν το κοινό πρωτόκολλο της European Aviation Safety Agency.

Κατά την άφιξη στην χώρα υποδοχής οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται για τα εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούν – τα οποία κάθε κράτος οφείλει να εναρμονίζει με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ –καθώς και για το που θα πρέπει να απευθυνθούν σε περίπτωση που νοσήσουν ή εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα.

Επιπλέον ζητά να υιοθετηθεί μια ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων, η οποία θα περιλαμβάνει αποζημίωση σε όσους τελευταία στιγμή δεν δύναται να ταξιδέψουν γιατί βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με το Politico η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης σε φάσεις κι εφόσον «τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική τους πορεία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι έλεγχοι στα σύνορα». Ωστόσο αυτό θα συμβεί σε δεύτερη φάση και μέχρι τότε η Κομισιόν θα προτείνει την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών-μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Εναλλακτικά, η μετακίνηση μεταξύ κρατών-μελών θα επιτραπεί αρχικά «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας» ή υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider