Με σταδιακά και αμφίβολα «βήματα» επανεκκινεί ο ελληνικός τουρισμός την ώρα που οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο τουριστικό ρεύμα μιλούν για απώλειες ύψους 70%, τις μεγαλύτερες από τη δεκαετία του 1950. Το άνοιγμα που επιχειρείται από τις 15 Ιουνίου, όπου ξεκινούν οι πτήσεις με συγκεκριμένες χώρες, παραμένει το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο οι ανησυχίες εντείνουν αν σκεφτεί κανείς πως από την λίστα των χωρών που θα υποδεχόμαστε τουρίστες μένουν εκτός βασικές αγορές-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.
Βάσει της λίστας που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και καταρτίστηκε κατόπιν μελέτης του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και σχετικής εισήγησης της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων, οι χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας είναι οι Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Κι ενώ η Γερμανία, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τον ελληνικό Τουρισμό - μόνο πέρυσι οι αφίξεις από τη Γερμανία άγγιξαν τα 4 εκατ. και τα έσοδα τα 2,9 δισ. ευρώ - περιλαμβάνεται στη λίστα, οι υπόλοιπες τέσσερις που απαρτίζουν την πεντάδα των σημαντικότερων πηγών τουριστικών εσόδων (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία) εισφέροντας πάνω από πέντε δισ. στα περσινά 18,2 δισ. των εισπράξεων, εξαιρούνται.
Ειδικότερα οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου - χώρας που επλήγη σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού - έφτασαν τα 3,5 εκατ. πέρυσι ενώ τα έσοδα τους άγγιξαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, που αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη αγορά-τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού τα έσοδα ανήλθαν πέρυσι στα 1,18 δισ. τα οποία άφησαν στη χώρα μας 1,2 εκατ. αμερικανοί τουρίστες. Επιπλέον από την Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, καθώς και από την γειτονική Ιταλία η οποία συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα, πέρυσι ήρθαν 1,5 εκατ. τουρίστες αφήνοντας περί το ένα δισ.
Δεδομένης της απουσίας των παραπάνω χωρών, η οποία ωστόσο ήταν επιβεβλημένη λόγω των κακών υγειονομικών επιδόσεων, τα έσοδα θα είναι αισθητά χαμηλότερα ακόμα κι αν οι πληρότητες αρχίσουν να αυξάνουν σταδιακά. Το γεγονός δε θα επιδεινωθεί αν σκεφτεί κανείς πως οι βαλκανικές χώρες θα είναι οι πρώτες από τις οποίες θα καταγραφεί τουριστική ζήτηση εξαιτίας της οδικής πρόσβασης. Κι αυτό γιατί οι χώρες αυτές έχουν τους χαμηλότερους δείκτες εισφοράς εσόδων σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην οποία χαρτογραφούνται οι αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19.