Στα 25 δισ. ευρώ έχουν θέσει οι τράπεζες τον πήχη των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 2021, αλλά ο στόχος αυτός δεν αρκεί και χρειάζεται να αξιοποιηθούν πρόσθετα εργαλεία επιτάχυνσης, διαμήνυσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος.
Από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σήμερα Πέμπτη, ο κ. Μητράκος δήλωσε ότι «εντός των επόμενων 2-2,5 ετών θα πρέπει να έχουμε ξεμπερδέψει με το υπέρογκο απόθεμα των κόκκινων δανείων».
Αυτό ανέρχεται στα 81,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται στο 54,5%, έναντι 3,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Το πρόβλημα αυτό είναι αναμφίβολα από τα πλέον σημαντικά που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία», προειδοποίησε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.
Το προηγούμενο έτος, το μεγαλύτερο μέρος των NPEs μειώθηκε κυρίως με διαγραφές και πωλήσεις αφού «η αναδιάρθρωση των δανείων από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν τα σχέδια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την ΤτΕ και αναμένεται να επιταχύνουν σημαντικά την προσπάθεια εξυγίανσης στον εγχώριο κλάδο. «Τα σχέδια αυτά είναι ευπρόσδεκτα» είπε ο ίδιος.
«Ξεκλειδώνει» τα κόκκινα στεγαστικά ο νόμος Κατσέλη
Αμοιβαία επωφελής για τράπεζες και δανειολήπτες είναι η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ο κ. Μητράκος. Η κατηγορία των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν πετύχει «απείρως ελάχιστα» έως σήμερα. Ειδικά η κατηγορία της πρώτης κατοικίας που είναι επιλέξιμη για το νέο καθεστώς ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε, μέσω του νέου πλαισίου θα εισρεύσουν στα ταμεία των τραπεζών 800 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στην επιδότηση του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση που αυτή προϋποθέτει εκ μέρους των οφειλετών.