Οι εργαζόμενοι «αγκάθι» στην πώληση του Legacy Unit της Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι εργαζόμενοι «αγκάθι» στην πώληση του Legacy Unit της Πειραιώς
Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η διοίκηση της τράπεζας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πώληση του Legacy Unit και την ίδια ώρα καλείται να πείσει 1.000 εργαζομένους να μεταφερθούν σε αυτό.

Στιγμές μεγάλης αγωνίας ζουν τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς που εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν στο Legacy Unit (SPV) -μια συναλλαγή που αναμένεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα από τη διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το deal έχει ήδη κλείσει με μεγάλο fund που δραστηριοποιείται στη χώρα μας για τη μεταβίβαση του συνόλου των NPEs, ήτοι 26 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την ενίσχυση των κεφαλαίων CET1 κατά 300 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία είναι πιθανό να ανακοινωθεί μαζί με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Στη βάση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να προβεί σε έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ με πολύ καλύτερο επιτόκιο από την προηγούμενη απόπειρά της το φθινόπωρο του 2018. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια απόδοση της τάξεως του 7-8% είναι εφικτή και, σε κάθε περίπτωση, μια έκδοση με απόδοση κάτω από 7% θα σηματοδοτήσει επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές.

Σε «τεντωμένο σκοινί» οι εργαζόμενοι

Η αγωνία στους κόλπους της τράπεζας δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά κλιμακώνεται σταδιακά τον τελευταίο χρόνο, αφού έγιναν γνωστές οι προθέσεις της διοίκησης να λάβει δραστικά μέτρα για την ταχεία απαλλαγή του δανειακού της χαρτοφυλακίου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ (στοιχεία 2018). Πηγές της αγοράς αναφέρουν, μάλιστα, υπήρξε φήμη μεταξύ των εργαζομένων πριν λίγους μήνες ότι η εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν θα έχει έδρα στη Βουλγαρία και θα λαμβάνουν «μισθούς Βουλγαρίας». Όσο αβάσιμα και αν είναι αυτά τα σενάρια, υποδεικνύουν τον πανικό που επικρατεί στην πολυπλυθέστερη ελληνική τράπεζα.

Η διαχείριση του προσωπικού αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της συναλλαγής, όπως αποδεικνύεται, καθώς οι εργαζόμενοι στις τράπεζες κατοχυρώνονται από κλαδική σύμβαση -η οποία μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα για τρία χρόνια. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η παρέμβαση του υπεύθυνου Υπουργού για το Χρηματοπιστωτικό τομέα, Αλέκου Φλαμπουράρη, εχθές Τετάρτη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς», κάνοντας μάλιστα λόγο για «υποχρεωτική διαβούλευση όλων των πλευρών» για το ζήτημα αυτό.

Τι απαντά η Τράπεζα Πειραιώς

Με ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου ως απάντηση στην ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού, αλλά και τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής και των εποπτικών δεσμεύσεών της, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει σειρά επιλογών, σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού.

Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Τράπεζα δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων.

Η Τράπεζα γνωστοποιεί άμεσα όσες πληροφορίες για γεγονότα ή καταστάσεις την αφορούν και είναι ανακοινώσιμες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει έμπρακτα αποδείξει τη διαχρονική δέσμευσή της στο σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή.»

Οδικός χάρτης για τον κλάδο

Η διαχείριση του λεπτού αυτού ζητήματος θα αποτελέσει οδικό χάρτη και για τις υπόλοιπες τράπεζες που σχεδιάζουν ή θα εξετάσουν μελλοντικά τη σύσταση SPV. Μέχρι στιγμής, μόνο η Eurobank έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση, με την πώληση του 70% της FPS σε στρατηγικό επενδυτή και τη μεταφορά 250-300 εργαζομένων σε αυτή.

Η περίπτωση αυτή, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Καταρχάς, ο αριθμός των εργαζομένων είναι σημαντικά χαμηλότερος και, δεύτερον, η διοίκηση έχει εντάξει την εν λόγω συναλλαγή σε ένα ευρύτερο σχέδιο επιτάχυνσης που φέρει τη Eurobank στην τρίτη θέση του Χρηματιστηρίου σε όρους κεφαλαιοποίησης και στην πρώτη θέση του κλάδου. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι αφενός είχαν αρκετούς μήνες να προσαρμοστούν στην ιδέα της μετακίνησής τους, αφενός η Eurobank αποτελεί μια τράπεζα με πιο ευέλικτη και προσαρμοστική νοοτροπία -κάτι που έχει περάσει και στους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα δώσει οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό της να συναινέσει στη μεταγραφή του -ή εάν θα ασκηθούν πιέσεις για αποδοχή της προσφοράς για εργασία στο SPV. Πηγές του κλάδου, πάντως, δεν πιστεύουν στα «χρυσά αλεξίπτωτα» -ιδίως μετά από τα γαλαντόμα πακέτα εθελούσιας εξόδου που έχει προσφέρει η τράπεζα τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider