Βελτίωση αλλά με «πολύ αργούς ρυθμούς» διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις και οι ευπάθειες παραμένουν.
Συγκεκριμένα, η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες για ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης των NPL s, ωστόσο, ο ρυθμός υλοποίησης παραμένει ασύμμετρος και απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια».
Ειδικά όσον αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις φήμες περί ρευστοποίησης των ποσοστών του στις ελληνικές τράπεζες, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι «το καθεστώς του ΤΧΣ θα διατηρηθεί αμετάβλητο και θα συνεχίσει τις προσπάθειες του υπέρ του τελικού στόχου που είναι η ιδιωτικοποίηση των ποσοστών του» στα συστημικά ιδρύματα τα επόμενα χρόνια. Υπογραμμίζει δε ότι «η ενδεχόμενη ανάμειξη των αρχών στο τελικό σχέδιο της υλοποίησης του σχεδίου αποεπένδυσης παραμένει υπό συζήτηση».
Για το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν δεν «μασούν τα λόγια τους» και επισημαίνουν πέντε σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο:
1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ο ρυθμός των πλειστηριασμών μέσω της πλατφόρμας έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς το 2019, ωστόσο, αυτό που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα 2/3 των πλειστηριασμών ματαιώνονται, αναβάλλονται ή είναι άκαρποι. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, η έκθεση, οι εποπτικές αρχές εξετάζουν σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές και θα πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα μετά τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης που αναμένεται τον Σεπτέμβριου το 2019.
2. Νόμος Κατσέλη: Σοβαρές καθυστερήσεις στη βαθμιαία μείωση των υποθέσεων που βρίσκονται στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη διαπιστώνει η Κομισιόν. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων, τα οποία θα συνδράμουν το αναθεωρημένο σχέδιο δράσης που θα καταθέσουν οι αρχές στα τέλη Ιουνίου 2019. Επισημαίνει δε την αύξηση των υποθέσεων που υποβλήθηκαν το α΄τρίμηνο του 2019, την ώρα μάλιστα που οι αρμόδιες αρχές προέβλεπαν μείωση. Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται ενίσχυση των πόρων για να επιτευχθεί εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων έως το 2021, όπως έχουν δεσμευτεί οι αρχές, σύμφωνα με την ΕΕ.
3. Νέα πλατφόρμα προστασίας α΄ κατοικίας: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εξετάζονται αυτόματα τα αιτήματα προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης, ωστόσο, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν διαπιστώνουν επίσης σοβαρές καθυστερήσεις. Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία της πλατφόρμας να μετατεθεί για το τέλος Ιουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr. Ειδικά για το θέμα της κρατικής βοήθειας που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει ακόμη το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν για έγκριση.
4. Πτωχευτικός κώδικας: Και εδώ, οι αρχές παίζουν στις… καθυστερήσεις, αφού έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες έως τις αρχές του καλοκαιριού. «Καθώς καμία πρόταση δεν έχει ληφθεί για την ώρα, [οι αρχές] έχουν δεσμευτεί να υποβάλλουν μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση άμεσα», σημειώνεται στην έκθεση.
5. Σχέδιο ΤΧΣ: Παρότι έχουν υποβληθεί καλοσχεδιασμένες συστημικές πρωτοβουλίες για την ταχύτερη επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διερευνηθούν όλες οι δυνατές επιλογές, τονίζει η Κομισιόν. Οι αρχές συνεχίζουν τις εργασίες τους αναφορικά με το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS), ωστόσο δεν έχει διερευνηθεί ακόμη επαρκώς κατά πόσο το εν λόγω σχήμα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη bad bank (Asset Management Company) -αυτό που προβλέπει ουσιαστικά το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.