Καμία προστασία στους πλειστηριασμούς σπιτιών το 2020

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καμία προστασία στους πλειστηριασμούς σπιτιών το 2020
«Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στο απυρόβλητο και η κατοικία τους δεν κινδυνεύει», εξηγεί στο insider.gr ανώτατη τραπεζική πηγή.

Τρεις μήνες απέμειναν στους οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας για να προστατέψουν το σπίτι τους και να λάβουν επιδότηση δόσης μέσω της ειδικής πλατφόρμας, καθώς από την 1η Μαΐου παύει οποιαδήποτε πρόνοια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αυτό ξεκαθαρίζουν στο insider.gr υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου, προειδοποιώντας για «σκληρό ροκ» τους επόμενους μήνες με ρευστοποιήσεις πρώτων κατοικιών και άλλων ενεχύρων χωρίς κανενός είδους περιορισμό. Εκτός από την εκπνοή της προστασίας, ένας σημαντικός παράγοντας που αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού» στην αγορά κόκκινων δανείων είναι η μεταβίβασή τους σε funds μέσω τιτλοποιήσεων.

Το ακριβώς επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση του «Ηρακλή» από τον Επόπτη στην Φρανκφούρτη και μόλις δοθεί το «πράσινο φως» θα ξεκινήσει από τις ελληνικές τράπεζες αγώνας δρόμου για τιτλοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μέσα στο 2020. Πρώτη στη σειρά είναι η Eurobank με το «Cairo» ύψους 7,5 δισ. ευρώ που βρίσκεται στην πλέον ώριμη φάση, ωστόσο, όλες οι συστημικές τράπεζες θα ακολουθήσουν με αντίστοιχου ύψους τιτλοποιήσεις NPEs.

«Είναι νομοτελειακή ανάγκη να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, καθώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στο απυρόβλητο και η κατοικία τους δεν κινδυνεύει», εξηγεί στο insider.gr ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας. «Αυτός είναι ο λόγος που δεν 'έτρεξε' η ηλεκτρονικής πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας, οι δανειολήπτες αδιαφορούν γιατί δεν έχουν καταλάβει τι έρχεται», εξηγεί.

Ρευστοποιήσεις ενεχύρων της τάξης του 25-30%

Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, στις προσφορές που έχουν καταθέσει κατά καιρούς τα funds στις τράπεζες για εξαγορά πακέτων NPEs, έχουν τιμολογήσει ρευστοποιήσεις ενεχύρων της τάξης του 25-30%, το οποίο σημαίνει ότι ένα στα τρία σπίτια θα βγει στο «σφυρί» εντός του έτους από τα ξένα funds.

Τονίζεται ότι οι servicers, στους οποίους τα funds αναθέτουν τη διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων επιτελούν συμβουλευτικό ρόλο στη διαδικασία ανάκτησης των απαιτήσεων αυτών αλλά η απόφαση ανήκει στα funds. Από το πόσο επιθετική στρατηγική θα εφαρμόσουν και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσής τους στη χώρα μας, θα εξαρτηθεί εάν και τι είδους ρυθμίσεις θα κάνουν ή με τους δανειολήπτες ή εάν θα τηρήσουν σκληρή στάση προσβλέποντας σε ρευστοποίηση των ενεχύρων με στόχο την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider