Την εκτίμησή του ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας, διατύπωσε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas και Εκτελεστικό Μέλος του Ομίλου Intrum, τονίζοντας ότι θα έχουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά όχι έναν «Αρμαγεδδώνα».
Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες και γενικότερα ο επίσημος τομέας είναι πρωτόγνωρα στην έκτασή τους και σε συνδυασμό με τις στοχευμένες δράσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε οικονομική σταθερότητα, σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας πριν από λίγο στο διεθνές συνέδριο της SmithNovak, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).
Ο επικεφαλής της Intrum Hellas επισήμανε χαρακτηριστικά ότι τα οικονομικά μοντέλα που υπάρχουν, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το εύρος της ύφεσης που αναμένεται. Μιλάμε για ύφεση 5% ως 10% στην Ελλάδα και η απόκλιση είναι τόσο μεγάλη διότι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε πιο βαθμό θα είναι επιτυχείς οι μακροοικονομικές παρεμβάσεις και οι στοχευμένες δράσεις του δημοσίου, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι είναι κρίσιμο πόσο γρήγορα θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με κεφάλαιο κίνησης και κατά πόσο θα διατηρηθεί η απασχόληση.
Η Ελλάδα είναι ευάλωτη οικονομία λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχόλουμενων, την ίδια στιγμή όμως έχει ελέγξει αποτελεσματικά την πανδημία και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους servicers έχει λάβει θετικά μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Αναφερόμενος στη νέα γενιά προβληματικών δανείων που θα δημιουργήσει η παρούσα κρίση, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για το ύψος τους είναι πρόωρες για μια σειρά από λόγους: της φύσης που έχει η κρίση, των μακροοικονομικών μέτρων που λαμβάνονται σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, και της στάσης αναμονής που τηρούν οι εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες.
Τα υφιστάμενα οικονομικά μοντέλα θα μας έδειχναν υψηλά νούμερα νέων NPEs, οι σημερινές συνθήκες όμως είναι πρωτόγνωρες, σημείωσε, δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις των κεντρικών Τραπεζών, της ΕΚΤ, της Fed, της Τράπεζας της Αγγλίας που επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους κατά αρκετά τρισεκατομμύρια, αγοράζοντας ακόμη και ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης, αλλά και στη μορφή που θα λάβει το Recovery Fund Γερμανίας- Γαλλίας.
Eιδικότερα για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Γεωργακόπουλος εκτίμησε ότι «όταν καθίσει η σκόνη, και υπό την πίεση των εποπτών, οι τράπεζες θα επιδιώξουν με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις να βγάλουν εκτός των ισολογισμών τους τα NPEs και θα ενισχυθεί η κινητικότητα». Αναφορικά με τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν επενδυτές και servicers λόγω της κρίσης του covid-19, o Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas, επισήμανε ότι ένα βραχυπρόθεσμο ρίσκο είναι σε κάποιες αγορές να υπερισχύσουν λαϊκίστικες απόψεις προστασίας των δανειοληπτών που θα οδηγήσουν σε αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μειώνεται η ικανότητα ανάκτησης για servicers και τράπεζες, όπως και η αξία των assets, δημιουργώντας τροχοπέδη για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Ένα μεσοπρόθεσμο ρίσκο είναι, μετά τις ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, να ακολουθήσει αύξηση της φορολογίας που θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα περιορίσει τις ανακτήσεις.