Στο ιταλικό μοντέλο θα «πατήσει» το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο ιταλικό μοντέλο θα «πατήσει» το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες
Πρόκειται για ένα «σχήμα εγγυοδοσίας για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων» το οποίο θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ΤΧΣ. Τι θα περιλαμβάνει και πότε θα ανακοινωθεί.

Με οδηγό το ιταλικό μοντέλο «GACs» σχεδιάζουν ΤΧΣ, κυβέρνηση και Θεσμοί το πλάνο ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές του insider.gr.

Πρόκειται για ένα «σχήμα εγγυοδοσίας για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων» το οποίο θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Τα καίρια σημεία του σχεδίου, δηλαδή το ύψος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στα ειδικά οχήματα, το ύψος των εγγυήσεων του Δημοσίου και η τιμολόγηση των τίτλων αναμένεται να προσδιοριστούν σταδιακά και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι εγγυήσεις θα παρασχεθούν χωριστά για κάθε τράπεζα, καθώς τα ποσοστά προβλέψεων διαφέρουν ανά τράπεζα και ανά κατηγορία επισφαλών απαιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι να μην χρειαστεί κρατική βοήθεια για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο πρέπει να πάρει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον ESM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp).

Όσον αφορά στα κεφάλαια με τα οποία θα καλυφθεί το πρόγραμμα, αυτά είναι πιθανό να προέλθουν από το μαξιλάρι ρευστότητας και, συγκεκριμένα, από το ποσό των 10 περίπου δισ. ευρώ που έχει συνεισφέρει σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ESM έχει ξεκαθαρίσει ότι τα χρήματα που διαθέτει στο μαξιλάρι ρευστότητας «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες».

Ποιο είναι το μοντέλο GACs εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία

Μέσω του προγράμματος GACs έχουν πραγματοποιηθεί 15 συναλλαγές στην Ιταλία από τις αρχές του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή. Στόχος του ιταλικού μοντέλου είναι η προστασία των αγοραστών ώστε να επιτυγχάνεται υψηλότερο τίμημα πώλησης των NPLs. Το Δημόσιο εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της ψαλίδας ανάμεσα στις προβλέψεις και την αγοραία τιμή των NPLs, ώστε να περιοριστεί δραστικά η λογιστική ζημιά για τις τράπεζες.

Μέρος του προγράμματος είναι το «Project Fino», το οποίο οι ελληνικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν ως «μπούσουλα». Πρόκειται για συναλλαγή ύψους 17,7 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η UniCredit –ένα από τα δύο μεγαλύτερα deals κόκκινων δανείων που θεωρούνται ορόσημα για τον ιταλικό –και ευρωπαϊκό- κλάδο. Στο συγκεκριμένο έργο, τα NPLs μοιράστηκαν δύο οχήματα τιτλοποιήσεων τα οποία διαχειρίζονται η Pimco και η Fortess.

Τις συζητήσεις κατευθύνει το ΤΧΣ –ως φορέας τεχνογνωσίας και μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών- και ήδη παρουσίασε το γενικό πλαίσιο του σχεδίου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα. Στη διαδικασία συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θετικά διακείμενες φαίνεται πως είναι οι εποπτικές αρχές.

Εκ μέρους των τραπεζών, πάντως, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης ενός «πολύ σύνθετου σχεδίου», όπως αναφέρουν, εκτιμώντας ότι δεν περιμένουν η τελική πρόταση να είναι έτοιμη νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2019. Σημειώνεται ότι το σχέδιο εγγυήσεων δεν θα είναι δεσμευτικό για τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να κρίνουν κατά πόσο τις συμφέρουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider