Κατακρημνίστηκαν στο -30% τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ από εισφορές του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, μεγαλώνοντας την μαύρη «τρύπα» που δημιούργησε η πανδημία στον υπερ-φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σχεδόν σε στάση πληρωμών, ενώ οι μόνες συνεπείς πληρωμές εισφορών προέρχονται από το κράτος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, αλλά και την επιδότηση εισφορών στις αναστολές σύμβασης και στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο μήνα του 2021 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών μειώθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, καθώς στο ταμείο μπήκαν 240 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Στους μη μισθωτούς η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, αφού τα έσοδα από εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών ήταν λιγότερα κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Όσο η αγορά «στενάζει» από τα αλεπάλληλα lockdown και μέχρι οι εμβολιασμοί να καλύψουν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εκτιμάται πως η ασυνέπεια στις πληρωμές θα συνεχίζεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται κορονο-οφειλές. Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα έσοδα τριμήνου, προκειμένου να αποτυπωθεί η εξέλιξη της κουλτούρας πληρωμών.
Ήδη παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών της ανοιξιάτικης καραντίνας (Μάρτιος-Μάιος) σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ μέχρι 31/07/2021.
Παράλληλα παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021 η καταβολή των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού Covid-19. Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Το σενάριο μιας νέας πιο ευνοϊκής ρύθμισης για κορονο-οφειλές εξετάζεται ήδη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως δεν ανακοινώνεται προς το παρόν για να μην «φρενάρει» τους συνεπείς ασφαλισμένους από την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.