Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός - Πώς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός - Πώς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα
Το 2018 είναι η τελευταία χρονιά που τα υπερπλεονάσματα μοιράζονται με την μορφή κοινωνικού μερίσματος ή 13ης σύνταξης.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα προβλέπει την καταβολή κοινωνικού μερίσματος το 2018, αλλά όχι και το επόμενο έτος.

Το 2018 είναι η τελευταία χρονιά που τα υπερπλεονάσματα μοιράζονται με την μορφή κοινωνικού μερίσματος ή 13ης σύνταξης. Οι θεσμοί ήταν αντίθετοι τόσο το 2016 όσο και το 2017 με το να δοθεί κοινωνικό μέρισμα από τα υπερπλεονάσματα και φέτος έδειξαν ανοχή διότι είναι η τελευταία φορά που θα συμβεί.

Για το 2019 φρόντισαν το υπερπλεόνασμα να δοθεί εκ των προτέρων, ήτοι να διοχετευθεί σε δημοσιονομικά μέτρα με αναπτυξιακό πρόσημο που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα μέτρα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, η αύξηση του επιδόματος στέγασης, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προκηρύσσονται θέσεις για 3.000 συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αυτό που θα γίνει γνωστό σήμερα είναι το ύψος του προς διανομή κοινωνικού μερίσματος. Πέρυσι, η σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κατέστησε δυνατή τη χορήγηση εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος συνολικού εκτιμώμενου ύψους 720 εκατ. ευρώ στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Το κοινωνικό μέρισμα χορηγήθηκε σε νοικοκυριά που πληρούσαν, μεταξύ άλλων, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και είχε σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει το φτωχότερο 1/3 του πληθυσμού, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας (21,2% το 2016) και σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού που αντιμετωπίζει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού (35,6% το 2016).

Και εφέτος τα νοικοκυριά που θα δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα θα διακρίνονται σε κατηγορίες, αναλόγως του συνολικού ισοδύναμου εισοδήματός τους. Το εισόδημα του νοικοκυριού ορίζεται ως το συνολικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, όλων των μελών του νοικοκυριού και από οποιαδήποτε πηγή, όπως προκύπτει από τις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Υπολογίζεται προ φόρων και μετά την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και περιλαμβάνει το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο και των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και κάθε μορφή επιδομάτων και λοιπών χρηματικών μεταβιβάσεων.

Πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, η εκπλήρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του μερίσματος περιλαμβάνει και συγκεκριμένα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον κριτήρια που τίθενται αφορούν στο ύψος των καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε πιστωτικά ιδρύματα, στην μη κατανάλωση αγαθών πολυτελείας και στην μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα κατά τα πέντε τουλάχιστον τελευταία έτη, καθώς και στην ύπαρξη χρόνου ασφάλισης τουλάχιστον ενός μήνα σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider