Στην Αθήνα οι Θεσμοί για τα προαπαιτούμενα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα οι Θεσμοί για τα προαπαιτούμενα

Στην Αθήνα βρίσκονται οι Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Rüffer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESΜ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) και από σήμερα το απόγευμα θα εκκινήσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση με στόχο μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα έως τη Δευτέρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεγάλες εκκρεμότητες του υφιστάμενου πακέτου προαπαιτούμενων.

Το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η ψήφιση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς προστατεύει το 55% των δανειοληπτών.

Δεύτερη εκκρεμότητα που θα πρέπει να ρυθμιστεί είναι οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών, καθώς οι διατάξεις που ψηφιστήκαν από τη Βουλή προ δύο εβδομάδων δεν κρίθηκαν επαρκής.

Τρίτο σημαντικό θέμα είναι η αποκρυστάλλωση της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο ζήτημα αυτό θα γίνει μια γενική προσέγγιση και θα οριοθετηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Τέταρτο θέμα είναι το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος, έως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει ακόμη συμφωνία για τις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ώστε να είναι δυσκολότερη η ένταξη και ευκολότερη η απένταξη για όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα προσδιοριστεί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που αφορά στο ασφαλιστικό και στη φορολογία των αγροτών. Αυτό αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή στο διάστημα έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου εν συνεχεία οι θεσμοί να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider