Με «όπλο» το υπερπλεόνασμα του 2018 που διαμορφώθηκε στο 4,4% αλλά και τις προβλέψεις ότι αυτό θα μείνει άνω του 4% και φέτος, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να «παίξει τα ρέστα του» προκειμένου να κερδίσει έδαφος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαϊου, τόσο για την Ευρωβουλή όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με βάση της τελευταίες πληροφορίες, οι αποφάσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ληφθεί και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.
Εντούτοις, «αγκάθι» παραμένει η αντιμετώπιση που θα υπάρξει από την πλευρά των Θεσμών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση τους απέναντι σε προεκλογικές παροχές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας. Την αντίθεσή του σε προεκλογικού τύπου παροχές έχει εκφράσει και ο ΣΕΒ.
«Ευκλείδη δώστα όλα»
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και σε πείσμα των παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να «σπάσει τον κουμπαρά», δίνοντας σαφές μήνυμα στον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Έτσι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοχεία, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον χαμηλό (13%), Η μείωση του ΦΠΑ θα αφορά βασικά είδη διατροφής, όπως η ζάχαρη, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, το αλάτι, το ξύδι, τα ποτά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, τα προμαγειρεμένα φαγητά, το ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές, κ.α..
Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ημι-μόνιμου επιδόματος, στη λογική 13ου μισθού ή/και 13ης σύνταξης, εφόσον διατηρηθούν τα υψηλά πλεονάσματα. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ένα έκτακτο επίδομα με σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά.
«Αγκάθι» η ανάπτυξη
Στον αντίποδα όλων αυτών, πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως στην αγορά, προκαλούν οι προβλέψεις για αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,3% για το 2019 έναντι των αρχικών προβλέψεων για 2,5%. Η αναθεώρηση επί το χείρω έρχεται μετά και την αντίστοιχη πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2018 που τελικά έκλεισε στο 1,9% ενώ οι αρχικές προβλέψεις τον τοποθετούσαν άνω του 2%.
Ακριβώς αυτές οι προβλέψεις οδήγησαν και την Standard & Poor’s στο να μην αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, όπως αναμενόταν, καθώς ο Οίκος Αξιολόγησης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της εγχώριας οικονομίας.