Ξαφά: Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξαφά: Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις
«Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις», είπε η κ. Ξαφά.

«Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις», τόνισε για άλλη μια φορά το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μιράντα Ξαφά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm, ενώ σημείωσε πως ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει να μοιράζονται δεξιά κι αριστερά παροχές όπως η «13η σύνταξη».

«Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τη στιγμή που υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αστυνομία και την πυροσβεστική, στην παιδεία».

«Το 1/5 των συνταξιούχων είναι κάτω των 65 ετών και εισπράττουν το 25% της συνολικής δαπάνης των συντάξεων. Αυτό θα είναι κοινωνικά σωστό; Εκεί θα πέσει κυρίως ο πέλεκυς αν μειωθεί η προσωπική διαφορά» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Ξαφά.

Εξάλλου, σε ερώτηση του δημοσιογράφου καταπόσο «οι παροχές που δόθηκαν, με την 13η σύνταξη ή όπως το ονομάζει κανείς πρέπει να κοπούν», η κυρία Ξαφά τόνισε πως «ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει αυτές τις παροχές. Δεν μπορούμε να λέμε και ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και να μοιράζουμε παροχές δεξιά και αριστερά ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα», ανέφερε.

Όσον αφορά τις 120 δόσεις και τις χθεσινές δηλώσεις του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, η κυρία Ξαφά, συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Βρούτση. «Αν κάθε τόσο δίνουμε και από μία τέτοια ρύθμιση, ο κόσμος σταματάει να πληρώνει περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση. Υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα. Το να δίνουμε κάθε χρόνο την δυνατότητα σε ανθρώπους να πληρώνουν 120 δόσεις. Αυτές οι δόσεις συσσωρεύονται. Και ύστερα από τρία χρόνια πάλι δεν θα έχουν να πληρώσουν», τόνισε η κυρία Ξαφά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider