Σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού ειδικά για την Ευρωζώνη κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από 11 ώρες διαπραγματεύσεων.
«Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018 και επιτέλους ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο, όπου εξήγησε εν συντομία τη λειτουργία του καινούργιου δημοσιονομικού εργαλείου.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα δίνουν την «κατεύθυνση» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εφαρμόζει και θα διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις», εξήγησε.
Ειδικότερα, η Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης και το Eurogroup θα καθορίζουν από την αρχή τις «προτεραιότητες», μέσω μιας ενισχυμένης Σύστασης για την Ευρωζώνη (EAR). Τα κράτη μέλη θα καταθέτουν προτάσεις την άνοιξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τις οποίες θα συζητά το Εurogroup στη βάση μιας αρχικής αξιολόγησης της Επιτροπής.
Η έγκριση των προς χρηατοδότηση έργων θα γίνεται από την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στη Σύσταση για την Ευρωζώνη και τις συστάσεις της Επιτροπής την προηγούμενη χρονιά για τα κράτη-μέλη ξεχωριστά.
«Όλα θα είναι συνεκτικά και συνδεδεμένα» δήλωσε ο Σεντένο, ενώ ανέφερε ότι το ύψος του προϋπολογισμού θα το αποφασίσουν οι ηγέτες στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στο χθεσινό συμβιβασμό αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω κεφάλαια, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συναφθεί μια διακυβερνητική συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό και το μέγεθος της οικονομίας, ενώ ένα ποσοστό θα είναι πιο ευέλικτο. «Δεν είναι ένα ταμείο συνοχής. Όλες οι χώρες θα πάρουν από αυτό», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας επίσης ότι όταν κρίνεται απαραίτητο η εθνική συνεισφορά (αρχικά στο 25%) θα μειώνεται στο μισό.
Τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών χαιρέτισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας λόγο για μια ιδιαιτέρως «παραγωγική» συνεδρίαση. Ωστόσο, σημείωσε ότι το νέο αυτό δημοσιονομικό εργαλείο «δεν είναι το τελευταίο βήμα» για έναν πραγματικά ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, όχι μόνο συμβολικό. Θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Μοσκοβισί, εκφράζοντας την ελπίδα, οι ηγέτες των κρατών-μελών στις συζητήσεις για το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να δώσουν «τους πόρους που θα είναι αναγκαίοι ώστε το δημοσιονομικό εργαλείο της ευρωζώνης να είναι ουσιώδες για τους πολίτες».
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε το νέο δημοσιονομικό εργαλείο ένα «σημαντικό στοιχείο» για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης, που συμβάλει στην ανθεκτικότητα των οικονομιών.
Σεντένο: Απαραίτητες οι συγχωνεύσεις τραπεζών
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου και σε ειδική αναφορά στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, ο Σεντένο προειδοποίησε πως «οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κινδύνους σε ό,τι αφορά την κερδοφορία τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάζουν συγχωνεύσεις όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο».
«Οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών συνεχίζουν να αποτελούν βασική ανησυχία. Θα πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση για περαιτέρω αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα. Όπου χρειάζεται, θα πρέπει επίσης να παίξει ρόλο η συγκέντρωση» του κλάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεντένο.