Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν ο κόσμος πριν το σούσι;
Όταν το Nobu άνοιξε τις πόρτες του στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1990, άλλαξε για πάντα ο τρόπος που έβλεπαν οι Δυτικοί την ιαπωνική κουζίνα. Η τυπικότητα και η διστακτικότητα έδωσαν τη θέση τους σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον, χάρη στο αγγλόφωνο προσωπικό και το κατανοητό μενού που εισήγαγαν τα ιαπωνικά εδέσματα στην καθημερινότητα των Αμερικανών –και όχι μόνο.
Το Nobu άνοιξε τον δρόμο για κορυφαία fusion εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας, όπως το Zuma και το Sushisamba. Επίσης, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πιο ήσυχα και παραδοσιακά εστιατόρια, όπως το Masa στη Νέα Υόρκη και το Umu στο Λονδίνο. Τα μικροσκοπικά, σικ και εξαιρετικά ακριβά αυτά εστιατόρια είναι ο ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει να εντυπωσιάσει έναν πελάτη ή το έτερον ήμισυ.
15 East, Νέα Υόρκη
Το 15 East είναι το καλύτερο στην κατηγορία του: μπορεί κανείς να επιλέξει ένα εκλεκτό γεύμα στο μπαρ ή ένα πιο ήσυχο δείπνο στην χωριστή, πολυτελή αίθουσα. Κλείστε τραπέζι εγκαίρως. Αν και υπάρχουν κάποια μεγαλύτερα τραπέζια, ο καλύτερος τρόπος για να διοργανώσετε ένα event είναι να κλείσετε ολόκληρο το εστιατόριο. Εκτός από το σούσι, το 15 East είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει σπιτικό Soba.
Shuko, Νέα Υόρκη
Δύο πρώην συνεργάτες του εστιατορίου Masa άνοιξαν τον νέο αυτό χώρο και προσφέρουν δύο επιλογές στους πελάτες τους: ένα «πειραγμένο» πιάτο Kaiseki έναντι 175 δολαρίων/άτομο ή ένα «βαρύ» nigiri Omakase έναντι 135 δολαρίων. Ο χαμηλός φωτισμός και η ιδανική ατμόσφαιρα στο μπαρ συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό όπου μπορεί κανείς να συναντήσει από μεγιστάνες των ΜΜΕ έως μεγαλοεπενδυτές των hedge funds. Περιλαμβάνεται στα καλύτερα νέα εστιατόρια του 2015, σύμφωνα με το Bloomberg.
Kurobuta, Λονδίνο
Αυτό το sushi bar κάνει τη διαφορά για δύο λόγους: έχει λογικές τιμές και πολλή… φασαρία. Για πολλούς, το Kurobuta προσφέρει την καλύτερη εμπειρία ιαπωνικής κουζίνας στο Λονδίνο. Έχει κατορθώσει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Nobu στο σήμερα και να «κερδίσει» τους millennials. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα τηγανητό κοτόπουλο.
Sushi Zo, Λος Άντζελες + Νέα Υόρκη
Ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του σούσι. Ο σεφ Masashi Ito στη Νέα Υόρκη απολαμβάνει την ίδια εκτίμηση με το Jiro στο Τόκιο για την ακρίβεια, την ποιότητα του ρυζιού και, φυσικά, τα φρεσκότατα και σπάνια είδη ψαριού.
Matsukawa, Τόκιο
Τα πιάτα με τα θαλασσινά και το σούσι συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία σε αυτόν τον χώρο, αλλά δεν είναι οι μοναδικές επιλογές. Την παράσταση κλέβουν οι μικροσκοπικές πεντανόστιμες μπουκιές που συνθέτει ο σεφ σε μια απίστευτη ποικιλία. Οι «μυημένοι» του είδους θεωρούν το Matsukawa ως το καλύτερο εστιατόριο Kaiseki στην Ιαπωνία, ενώ έχει βραβευτεί και από την αμερικάνικη πρεσβεία για τη μοναστηριακή του ατμόσφαιρα.
Kinugawa, Παρίσι
Αφήστε τους Γάλλους να έχουν τον τελευταίο λόγο στην ιαπωνική κουζίνα. Υπό το φως το κεριών, οι πελάτες θα διαπιστώσουν πώς η τεχνική Escoffier απογειώνει το βοδινό Wagyu και θα γευτούν ένα ολοκληρωμένο μενού από πιάτα με φύκια. Τα οποία, φυσικά, συνοδεύονται από φέτες εξαιρετικού ψαριού.