Η Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου κατέβαλε πρόωρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2,7 δισ. ευρώ, εκ των συνολικά 8,3 δισ. ευρώ που του όφειλε. Έτσι, σήμερα το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδος προς το Ταμείο ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε χθες πως η κυβέρνηση εξετάζει μέσα στο 2020 να αποπληρώσει πρόωρα μέρος αυτού του χρέους των 5,6 δισ. ευρώ, το οποίο φέρει επιτόκια υψηλότερα από εκείνα με τα οποία η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Γιατί δεν αποπληρώνουμε όλο το ποσό, αφού έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα να το κάνουμε;
Διότι η ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του ΔΝΤ, το οποίο θα σταματούσε εάν η χώρα μας εξοφλούσε εφάπαξ το Ταμείο ή αποπλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών οφειλών.
Για την ακρίβεια η Ελλάδα θα εξέλθει αυτόματα του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας όταν τα χρέη της προς το Ταμείο μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ποσόστωση (quota) της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.
Γερμανοί και Ολλανδοί θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει ενεργό μέλος στην εποπτεία της ελληνικής οικονομίας έως το 2022, καθώς θεωρούν πως αυτό τις εξυπηρετεί πολιτικά ως προς το πώς απευθύνονται -για τη χώρα μας- στους ψηφοφόρους τους.
Αυτή η απαίτηση αυτόματα σημαίνει πως το μέγιστο ποσό δανείων που η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ το 2020 θα αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε εξ αρχής θέσει ως προτεραιότητα να αποπληρωθεί το μισό της οφειλής που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ως το τέλος του 2021 ώστε και οι τόκοι να μειωθούν και το σύνολο του οφειλόμενου ποσού στο Ταμείο να εξοφληθεί μέσα στο 2022 αντί το 2024.
Το ετήσιο όφελος από μια πρόωρη αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.