Προϋπολογισμό με φιλόδοξους στόχους-προβλέψεις και συνεπώς αβέβαιο ως προς την υλοποίησή του χαρακτήρισε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ τον Προϋπολογισμό του 2020, που κυρώθηκε χθες από την Βουλή.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο Προϋπολογισμός του 2020 στοχεύει όσο και βασίζεται στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης με τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία, και ειδικότερα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων (πρωτίστως μέσω παροχής κινήτρων στην οικοδομή), αλλά και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Τα ανειλημμένα χρέη κρατούν δέσμια την ιδιωτική κατανάλωση
Στο 2ο κατά σειρά Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕ επισημαίνει πως η ιδιωτική κατανάλωση είναι και θα παραμείνει τουλάχιστον και το 2020 δέσμια του βάρους ανειλημμένων χρεών και συνεπώς είναι πιθανό να μην μπορεί να επιδράσει με την προσδοκώμενη επεκτατική συνεισφορά της στην ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, θα ξεκινήσει με σχετικά καλές προϋποθέσεις την επιδίωξη του υψηλότερου αναπτυξιακού στόχου (2,8%) για το 2020.
«Από ουσιαστική, ωστόσο, άποψη η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει ποιοτικά εύθραυστη και εξωτερικά ευάλωτη. Εύθραυστη γιατί στηρίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση (εξαγωγές, τουρισμό) και στην επανεκκίνηση των κατασκευών και όχι τόσο στις επενδύσεις ή την ιδιωτική κατανάλωση που παραμένουν χωρίς δυναμική.
Ευάλωτη γιατί η διεθνής οικονομική επιβράδυνση συνεχίζεται – παρά τις όψιμες ενδείξεις κάποιας ανακοπής αυτής της τάσης– και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σταθερά εντείνονται, με υπαρκτό πάντα τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης ή και κρίσης», τονίζεται στην έκθεση.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδια στις ξένες αγορές, όμως η επιβράδυνση ή και στασιμότητα της εξωτερικής ζήτησης, περιορίζει σημαντικά τον ρόλο των εξαγωγών αγαθών ως ατμομηχανής της οικονομικής ανάκαμψης.
Αντίθετα, οι εξαγωγές υπηρεσιών διατηρούν ως τώρα τη δυναμική τους (χάρις στον τουρισμό και τις μεταφορές), επιτυγχάνοντας στο 9μηνο του 2019 ετήσια άνοδο 9,2% έναντι 8,5% το ίδιο διάστημα του 2018 (στοιχεία ΤτΕ), με τις τουριστικές εισπράξεις να τρέχουν ακόμη ταχύτερα (14% έναντι 8,4% το 9μηνο του 2018).
Συμπερασματικά το Ινστιτούτο διευκρινίζει πως απαιτείται ανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής και των κινήτρων ενθάρρυνσης και προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων ικανών να αναβαθμίσουν τεχνολογικά, περιβαλλοντικά και με όρους απασχόλησης το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας, με στόχο αυτό να είναι βιώσιμο και δίκαιο.