Την ικανοποίησή τους διατυπώνουν στο insider.gr πηγές της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch εχθές το βράδυ.
«Η πρώτη μάχη του 2020 κερδήθηκε και δίνει τον τόνο για τη χρονιά που ξεκίνησε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη δεν ήταν η χθεσινή αναβάθμιση. Ως «αγκάθι» περιγράφουν οι αναλυτές το σχέδιο «Ηρακλής» για την εξυγίανση των τραπεζών, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αφού αναμένεται η έγκριση της ΕΚΤ.
Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού
Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα έχει δύο ακόμη κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης. Στις 24 Απριλίου αναμένεται η απόφαση της Standard & Poor’s και στις 8 Μαΐου της Moody's. Παρότι οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες και για τους υπόλοιπους οίκους, δύσκολος θεωρείται ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) εντός του έτους.
Και αυτό, διότι απαιτείται τριπλή αναβάθμιση μέσα σε ένα μόνο έτος -στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος για μια χώρα που δεν καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες στον κλοιό των κόκκινων δανείων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έχουν «ξεκλειδώσει» και οι αναλυτές προειδοποιούν για επιβράδυνση φέτος σε επίπεδο Ευρωζώνης αλλά και διεθνώς.
Σε τοποθέτησή του, πάντως, από το βήμα του Economist την Παρασκευή το βράδυ, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,5-3% για το 2020, με πιθανότερα τα επίπεδα «κοντά στο 3%», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξήγγειλε μείωση κατά 30 δισ. ευρώ μέσω του «Ηρακλή» -εφόσον τεθεί φέτος σε εφαρμογή.