Σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 4,8 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με φορολογικές υποθέσεις προχώρησε τον Ιανουαρίου η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Το ίδιο διάστημα η Αρχή, της οποίας προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 7 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό. Η Αρχή απέστειλε 31 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν πιθανόν προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.
Που εστιάζει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές των θεσμών και «κυνηγά» υποθέσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με βεβαιωμένη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος άνω των 500.000 ευρώ. Στη βάση όσων προβλέπει η προσφάτως τροποποιημένη νομοθεσία, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έως και για 18 μήνες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Συνήθως οι αποφάσεις δεσμεύσεων αφορούν σε ακίνητα και ειδικά σε μεγάλες κατοικίες ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Παρατείνεται η μεταβατική περίοδος έως τις 19 Μαΐου
Να σημειωθεί πως προκειμένου να αποτραπεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο σε περίπτωση καταδίκης που θα μπορούσε να προκληθεί από μία μαζική παύση σε ισχύ διατάξεων του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που βρίσκονται εκτός των νέων χρονικών ορίων και που έχουν εκδοθεί με τα προγενέστερα νομικά καθεστώτα, η κυβέρνηση προχώρησε τον προηγούμενο Νοέμβριο στη θέσπιση τρίμηνου μεταβατικού καθεστώτος.
Εντός της προθεσμία αυτής η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έπρεπε να στείλει σε ανακριτές και δικαστικά συμβούλια τις υποθέσεις για τις οποίες είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία, ώστε να επικυρώσουν ή όχι τις σχετικές διατάξεις δεσμεύσεων για ένα πρόσθετο διάστημα 18 μηνών. Αν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωνόταν έως τις 18 Φεβρουαρίου 2020 , τότε θα έπαυε να ισχύει η δέσμευση, με αποτέλεσμα τα χρήματα να επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους χωρίς να έχει διαλευκανθεί η προέλευσή τους.
Δεδομένου ότι επισημάνθηκαν δυσχέρειες στη διαβίβαση των σχετικών πράξεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα με ενδεχόμενο κινδύνου αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, αποφασίσθηκε να υπάρξει τροπολογία με την οποία παρατείνεται η μεταβατική περίοδος έως τις 19 Μαΐου προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος συμπληρωματικός χρόνος και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες στη διαβίβαση των πράξεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.