«Μάχη» στο Ecofin για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021 – Η θέση της Ελλάδας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μάχη» στο Ecofin για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021 – Η θέση της Ελλάδας
Οι πρώτες συζητήσεις επικεντρώνονται στο εύρος της συμβολής των κρατών μελών στο πολυετές οικονομικό πλαίσιο.

Ιδιαιτερότητες θα έχει το σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, καθώς θα εκδώσει συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα καλυφτεί το 2021 το κενό που αφήνει στον Κοινοτικό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Και τα χρήματα είναι πολλά. Συγκεκριμένα 12 δισ. ευρώ. Αυτά θα πρέπει να τα εισφέρουν πλέον οι 27 χώρες της ΕΕ, κάτι που οδηγεί σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Το θέμα θα εξετασθεί σήμερα, Τρίτη στο Ecofin, το οποίο θα καταρτίσει το σχετικό φάκελο για τη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Φεβρουαρίου, όπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα επιδιώξει να συμβιβάσει όλες τις πλευρές. Η λύση που προτείνεται είναι αφενός η αύξηση της συμβολής των χωρών μελών στον Κοινοτικό προϋπολογισμό και αφετέρου η περικοπή κονδυλίων από τομείς παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ (σύγκληση, αγροτική πολιτική).

Οι πρώτες συζητήσεις επικεντρώνονται στο εύρος της συμβολής των κρατών μελών στο πολυετές οικονομικό πλαίσιο. Η Κομισιόν προτείνει ένα ανώτατο όριο 1,114% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος που μεταφράζεται σε έναν προϋπολογισμό 1,279 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, αλλά οι μεγάλες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν το όριο αυτό να ξεπεράσει το 1%.

Η θέση της Ελλάδας

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συνεισφέρει σήμερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ ετησίως και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεισφέρει αρκετά περισσότερα του χρόνου.

Να σημειωθεί πως οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της ΕΕ πρέπει να εντάσσονται στα ανώτατα όρια δαπανών που ορίζονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η ΕΕ συνήθως ορίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε, εάν χρειαστεί, να είναι σε θέση να καλύψει απρόβλεπτες δαπάνες. Ο ετήσιος προϋπολογισμός εξασφαλίζει επίσης ότι η ΕΕ εισπράττει τα έσοδα που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση των δαπανών της (ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να ισοσκελίζει τις δαπάνες και τα έσοδα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider