Σε κίνδυνο η προστασία της φέτας, ανησυχούν οι παραγωγοί

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε κίνδυνο η προστασία της φέτας, ανησυχούν οι παραγωγοί

Στα όπλα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία της φέτας και άλλων προϊόντων ονομασίας προέλευσης στο πλαίσιο των Εμπορικών Συμφωνιών της ΕΕ με τον Καναδά αλλά και την Αμερική.Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις της Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά (CETA) . Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων επισημαίνοντας ότι αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ελληνική γεωργία και μεταποιητική βιομηχανία καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.

Μάλιστα ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει η επικύρωση της να γίνει από όλα τα Κοινοβούλια, των κρατών μελών κάτι που βρίσκει σύμφωνα στο σύνολο τους τα κράτη μέλη αλλά και την Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδο των ελλήνων παραγωγών αλλά και των κτηνοτρόφων καθώς θεωρούν ότι άμεσα απειλείται η ελληνικότητα της φέτας σαν προϊόν ΠΟΠ. Η φέτα είναι ελληνικό προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα έσοδα στην εθνική μας οικονομία καθώς η ζήτηση της σε ετήσια βάση ξεπερνά τους 500.000 τόνους στην παγκόσμια αγορά ενώ στην παραγωγή της σε όλα τα σταδία απασχολούνται πάνω από 300,000 αγροτών.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ Αγροτών» η αρχή του κακού ήταν «η εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά και στην οποία προβλεπόταν ότι μπορεί να παράγονται λευκά τυριά στον Καναδά και να διακινούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να αναφέρουν στη συσκευασία τους την φράση «MADE IN CANADA» και οι νέοι Καναδοί παραγωγοί να αναφέρουν ότι είναι απομιμήσεις φέτας και δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα».

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν οι Συνεταιριστές των Ιωαννίνων στην προωθούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής συζητείται τα λευκά τυριά που παράγονται στην Νότια Αφρική θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά με την ονομασία «SOUTH AFRICA FETA» ή «FETA STYLE» ή «FETA TAPE». Παραλληλα στις συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α στα 201 προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητείται η εμπορική προστασία τους περιλαμβάνεται και η φέτα. Όμως αυτό δεν το δέχονται οι Η.Π.Α που το θεωρούν ότι είναι μία κατηγορία τυριού και ότι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωγραφικές ενδείξεις παραγωγής της φέτας.

«Θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών. Απειλείται με αφανισμό όλος ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Α.Ε.Π της χώρας μας και στην αναμενόμενη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας» σημειώνεται στην επιστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider