Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση των κόκκινων δανείων

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
 Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση των κόκκινων δανείων

Aλλαγές στην δανειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των κόκκινων δανείων, καθώς και την απαγόρευση πώλησης μόνο δανείων που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας ύψους έως 140.000 ευρώ και έως το 2018 ,προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο την δημιουργία μιας παράλληλης αγοράς κόκκινων δανείων με σκοπό την αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αφού θα μπορούν πουλώντας τα κόκκινα δάνεια που έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκια τους να ανακτήσουν κεφάλαια τα οποία θεωρούσαν χαμένα. Έτσι στο έξης θα πωλούνταν όλα τα κόκκινα δάνεια έκτος εκείνων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας έως 140.000) και τα οποία θα προστατεύονται έως το 2018, καθώς και όσων δανείων έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα πώλησης και εξυπηρετούμενων δανείων ορίζοντας ότι δεν θα μπορεί η εταιρεία που θα αγοράσει το δάνειο να αλλάξει τους όρους ή το επιτόκιο των δανείων αυτών.

Με άλλες διατάξεις ενισχύεται το υπάρχον πλαίσιο εποπτείας των εταιριών διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και ρητά καθορίζεται μεταξύ άλλων και η υποχρέωσή τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε δεν θα χειροτερεύσει η θέση του οφειλέτη λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσής της προς διαχείριση σε άλλη εταιρεία πέραν της τράπεζας με την οποία είχε συνάψει την αρχική δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα στις περιπτώσεις πώλησης εξυπηρετούμενων δάνειων με κυμαινόμενο επιτόκιο, η εταιρεία που θα αγοράσει το δάνειο δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση αυξήσει το επιτόκιο ακόμα κι αν υπάρχει ανάλογο δικαίωμα της τράπεζας που σύναψε το δάνειο.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις αυτή θα μπορεί να ανατεθεί μόνο σε ανώνυμες εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε εταιρίες που εδρεύουν σε κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), με οποιοδήποτε νομικό τύπο αποδεκτό για ιδρύματα που διέπονται από τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/36 και με την προϋπόθεση ότι έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος με σκοπό την διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ. Όσο για τις εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια αυτές θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα μπορούν να είναι και εταιρείες τρίτων χωρών που όμως συνεργάζονται με την Ελλάδα στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων.

Για να πουληθεί ή μεταβιβασθεί ένα δάνειο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί (12 μήνες) εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής ώστε να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες και την λειτουργιά του Κυβερνητικού Συμβούλιου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους . Επίσης προβλέπεται και η δημιουργία 30 Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα για τη στελέχωσή των οποίων προβλέπονται 200 υπάλληλοι. Τα κέντρα αυτά θα συσταθούν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δανειολήπτες που παρουσιάζουν καθυστερήσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών , για όσους έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου τους αλλά και για όσους (φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις) θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία σχετικά με τα θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider