Μετά από τρεις ώρες καθυστέρηση η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατέληξε σε συμφωνία. Oι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στην πρόσβαση της χρηματοδότησης του ΕSM, στο πρόγραμμα SURE της Κομισιόν με 100 δισ. ευρώ (για την στήριξη της εργασίας) και στα κεφάλαια από την ΕΤΕπ που θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες κατά βάση επιχειρήσεις.
Η μόνη προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορoνοϊού.
Ο Σεντένο περιέγραψε τη συμφωνία ως τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας. Το πρώτο είπε πως σχετίζεται με το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης. Το δεύτερο είναι το δίχτυ ασφαλείας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το τρίτο δίχτυ ασφαλείας είναι ο ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους, ήτοι συνολικά 240 δισ. ευρώ με την μοναδική προϋπόθεση πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Σεντένο όλα τα παραπάνω δίχτυα ασφαλείας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο εβδομάδες.
Ο Σεντένο ξεκάθαρισε πως το Eurogroup συμφώνησε να συσταθεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund) το οποίο θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στην ευρωζώνη. Όπως εξήγησε, το μέγεθος του ταμείου αυτού θα αποφασισθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης στην οποία θα κατατεθούν και οι εισηγήσεις του σημερινού Eurogroup. Αν και δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για το εάν το συγκεκριμένο ταμείο θα εκδίδει ευρωομόλογα ο Πορτογάλος υπουργός απέφυγε να απαντήσει.
Σταϊκούρας: Συμφωνία με συμβιβασμούς
Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής για τις αποφάσεις της Ευρωομάδας:
«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς.
Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των yπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».