Κορονοϊός και ξέπλυμα χρήματος στο επίκεντρο του Ecofin

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός και ξέπλυμα χρήματος στο επίκεντρο του Ecofin
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσουν στο Ecofin την εκτίμησή τους για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Η αντίδραση της ΕΕ στην επιδημική έξαρση του κορονοϊού και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της βιντεοδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

To Ecofin θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στα μέτρα αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Η κροατική Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο ως προς τον κανονισμό περί προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , το γνωστό πρόγραμμα SURE.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προβούν επίσης σε απολογισμό των εν εξελίξει συζητήσεων, προκειμένου να αξιοποιηθεί στην πράξη το δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσουν στο Ecofin την εκτίμησή τους για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Μετά από τη συζήτηση αυτή το συμβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στις 7 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ένα σχέδιο δράσης για ολοκληρωμένη ενωσιακή πολιτική με σκοπό την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και μια αναθεωρημένη μεθοδολογία για την καταγραφή των τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου που παρουσιάζουν στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά στα καθεστώτα τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η αναθεωρημένη μεθοδολογία καταγραφής αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ από τους κινδύνους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί πως το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προβλέπει την υποχρέωση προσδιορισμού των δικαιοδοσιών τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται από στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα οικεία καθεστώτα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider