«Βάθος» στο συνολικό ελληνικό χρέος μέσω της στρατηγικής διαμόρφωσης μια καμπύλης αποδόσεων (7ετές, 15ετές, 10ετές) φαίνεται πως θέλει να δώσει ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο, καθώς μετά την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου με benchmark 1,57% στην οποία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, αναμένεται νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το φθινόπωρο.
O επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Societe Generale Adam Kurpiel καταγράφει ως θετικά σημεία για το οικονομικό προφίλ της Ελλάδας τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα, την άρση του lockdown και το άνοιγμα των συνόρων ιδιαίτερα τώρα, το καλοκαίρι, αλλά και τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, καθώς πλέον το ελληνικο «χαρτί» αγοράζεται από το Ευρωσύστημα, μέσω του προγράμματος PEPP. Συνολικά το ελληνικό Δημόσιο άντλησε για εφέτος 7,5 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων του 15ετούς (2,5 δισ. ευρώ), του 7ετούς (2 δισ. ευρώ) και του 10ετούς ομολόγου τον Ιούνιο (3 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά τις εκδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για εφέτος, ο Kurpiel αναφέρει στο insider.gr πως διαμορφώνονται περίπου στα 9 δισ. ευρώ και επομένως αναμένει άλλη μία έξοδο του ΟΔΔΗΧ στις αγορές για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μέσω ενός 5ετούς ομολόγου, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κύκλο των ομολογιακών εκδόσεων για το 2020.
Θα συνεχιστεί το «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα
Παράλληλα, η ανοιχτή κάνουλα ρευστότητας από την ΕΚΤ ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ως «junk bonds» γίνονται ελκυστικά στους επενδυτές σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, μόνο δια χειρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Ενδεικτικό είναι πως από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) της ΕΚΤ στις 19 Μαρτίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου έχει καταγράψει πτώση 70,98% στο 1,070% με το spread να διαμορφώνεται στις 155,7 μ.β και του 5ετούς τίτλου 90,6% στο 0,29%. Αντίστοιχα, οι ιταλικοί τίτλοι έχουν καταγράψει πτώση, αλλά μικρότερη από αυτή των ελληνικών, με το ιταλικό 10ετές ομόλογο να έχει σημειώσει πτώση 54,49% στο 1,048% με το spread στις 153,5 μ.β. και το 5ετές 74,54% στο 0,477%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Societe Generale οι προοπτικές παραμένουν θετικές ώστε να συνεχιστεί το «ράλι» στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία), μέχρι το τέλος του έτους, ενώ όπως σημειώνει η κατεύθυνση των αγορών θα εξαρτηθεί ακριβώς από το πλαίσιο και τις λεπτομέρειες που θα υπάρξουν στα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δύο σημαντικά «αγκάθια»
Ωστόσο στο συνολικό εγχείρημα των ελληνικών εκδόσεων εντοπίζονται δύο σημαντικά «αγκάθια» καθώς η Ελλάδα από τη μία διαθέτει ένα τεράστιο όγκο δημοσίου χρέους που αναμένεται να φτάσει στο 197% του ΑΕΠ το 2020 σύμφωνα με τη Fitch, και από την άλλη έχει «μπει από το παράθυρο» στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP) της ΕΚΤ ύψους 1,35 τρισ. ευρώ χωρίς να διαθέτει το investment grade. Επομένως ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για να διατηρηθεί το «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα, και για να μην υπάρξει «εκτροχιασμός» στο σκέλος του δημοσίου χρέους θα πρέπει να στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα είτε θα πρέπει να καλύψει, κόντρα στο ρεύμα των υποβαθμίσεων και της στασιμότητας από τους οίκους αξιολόγησης τα τρία σκαλοπάτια που απέχει από το investment grade για να συμμετέχει κανονικά στο επόμενο QE της ΕΚΤ, είτε θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα για να συμμετέχει μέσω waiver, με την προληπτική γραμμή του ESM να αποτελεί μελλοντικά ένα ισχυρό «μαξιλάρι» για την Ελλάδα.
Παράλληλα σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει για δεύτερη διαδοχική φορά το έκτακτο πρόγραμμα PEPP κατά 400 έως 600 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο καθώς οι δύο αυτοί μήνες θα είναι δύο άκρως ευμετάβλητοι για τις αγορές και ειδικότερα για τα assets high yield.