Ανάπτυξη πέριξ του 6% και ισχνό πρωτογενές έλλειμμα θα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021 που θα καταθέσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή. Για εφέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα τοποθετεί την ύφεση στο επίπεδο του 8% και το πρωτογενές έλλειμμα περίπου στο 6% του ΑΕΠ.
Αν και ο προϋπολογισμός του 2021 θα ενσωματώνει όλα τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, ήτο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, ωστόσο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα προβλέπει παράλληλα σημαντική αύξηση των εσόδων, φορολογικών και μη.
Η αύξηση των εσόδων θα βασισθεί στις εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από την επανάκαμψη των τουριστικών εσόδων, αλλά και από την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το εμπόριο, ώστε να αυτοματοποιήσει την είσπραξη του ΦΠΑ
Πάντως, το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε την παρελθούσα Παρασκευή δεν εναρμονίζεται με τις ελληνικές προβλέψεις. Για εφέτος βλέπει ύφεση 9,5%, έναντι 8% που εκτιμά η ελληνική πλευρά και προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2021, από 6% περίπου που προβλέπει η Αθήνα.
Για το ΔΝΤ η στόχευση της κυβέρνησης σε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2021 είναι λανθασμένη. Το Ταμείο θεωρεί πως με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
Κατά το ΔΝΤ, μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ δυνητικές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης θα μπορούσαν να προκύψουν από νέες και υφιστάμενες κρατικές εγγυήσεις, την πιθανή πρόσθετη στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις στα πλαίσια ενός δυσμενούς σεναρίου, και από συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.