Τι δηλώνει ο Σταικούρας για τις αποδεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δηλώνει ο Σταικούρας για τις αποδεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, όσο και με διεθνείς οργανισμούς, όπως η FATF.

Στη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την βούληση να αντιμετωπίσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, με συνεκτικό και οργανωμένο τρόπο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, όσο και με διεθνείς οργανισμούς, όπως η FATF. Ως προς το θέμα των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων είπε πως με τη διάταξη του άρθρου 15 του ν. 4637/2019 ορίστηκε αρχικά ότι εντός προθεσμίας τριών μηνών οι διατάξεις του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα για τις παλιές υποθέσεις διαβιβάζονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο προς κρίση. Ωστόσο, για να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο, έστω και μία υπόθεση να μην έχει διαβιβαστεί, η κυβέρνηση επέκτεινε την προθεσμία των τριών μηνών για ένα ακόμα τρίμηνο.

«Με νομοθετική μας παρέμβαση η ισχύς του νόμου – του άρθρου 15, δηλαδή – επεκτάθηκε έως τις 19 Μαΐου του 2020, δηλαδή συνολικά για ένα εξάμηνο. Συνεπώς, το μόνο που έπρεπε να γίνει εντός του εξαμήνου είναι η διαβίβαση των υποθέσεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Η προθεσμία των έξι μηνών για μία διαβίβαση ήταν επαρκής. Η διαδικασία της διαβίβασης ολοκληρώθηκε κανονικά και δεν λάβαμε – ακούστε το, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι έχει μία άξια αυτό που θα προσθέσω – από τους εμπλεκόμενους φορείς – ιδίως στην αρχή – ουδέποτε την ενημέρωση για οποιοδήποτε κώλυμα ή ανάγκη για περαιτέρω παράταση. Όλα έγιναν οργανωμένα και συντονισμένα. Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ζήτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος είπε πως η FATF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασαν γραπτώς την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση και τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, χωρίς να διατυπώσουν την οποιαδήποτε ένσταση ή επιφύλαξη και αποδέχτηκαν πλήρως και γραπτώς την τεκμηριωμένη θέση της ελληνικής πλευράς, ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στη μαζική άρση αποφάσεων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εμμέσως σε ερωτήσεις που είχαν απευθύνει ελληνικά ΜΜΕ στην FATF λέγοντας τα εξής: «Έχω, μάλιστα, στην κατοχή μου κάποια πολύ ενδιαφέροντα e-mails σύμφωνα με τα οποία κάποιοι πήγαιναν στη FATF και έδιναν έγγραφα προκειμένου να κάνουν ζημιά στη χώρα. Σε κάποια κείμενα γράφει – έχω και τις ημερομηνίες: 8 Νοεμβρίου του 2019 και 11 Φεβρουαρίου του 2020 – ότι συνεχίζει να υπάρχει «misunderstanding» σε κάποιους στην Ελλάδα – η FATF τα λέει αυτά, όχι για την Κυβέρνηση, γι’ αυτούς που έστελναν αυτά – και ότι αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς με την Ελληνική Κυβέρνηση, για να μην συνεχίζουν να εγείρονται ζητήματα σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider