Πόσο επιδεινώθηκε η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδος μεταξύ 2010-2020

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο επιδεινώθηκε η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδος μεταξύ 2010-2020
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πως η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας είναι στο -155,9% του ΑΕΠ. Έως το τέλος του 2020 η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας μας θα επιδεινωθεί.

Μέσα σε μια δεκαετία η καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της Ελλάδος (Net International Investment Position) επιδεινώθηκε κατά 65 δισ. ευρώ, παρά το ότι το 2012 η χώρα «κούρεψε» το ήμισυ του χρέους της.

Η έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης (Alert Mechanism Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα καταγράφει την επιδείνωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας μας.

Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση καταγράφει το ύψος των διεθνών υποχρεώσεων και απαιτήσεων μιας χώρας, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αναλόγως από το εάν το πρόσημο της είναι θετικό ή αρνητικό, εξαρτάται το εάν μια χώρα είναι καθαρός πιστωτής ή οφειλέτης, έναντι του υπολοίπου κόσμου.

Η διεθνής επενδυτική θέση μεταβάλλεται όχι μόνο από τις συναλλαγές (χρηματικές ροές) του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά και από τις μεταβολές των τιμών αγοράς με​​ τις οποίες αποτιμώνται τα χρηματοοικονομικά μέσα που διαμορφώνουν το ύψος των απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πως η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας είναι στο -155,9% του ΑΕΠ. Εκπεφρασμένη σε ευρώ η καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας μας είναι αρνητική κατά 285 δισ. ευρώ, όταν το 2010 ήταν αρνητική κατά 220 δισ. ευρώ.

Αλλά έως το τέλος του 2020 η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας μας τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και ως απόλυτο νούμερο θα επιδεινωθεί, δεδομένης της αύξησης του δημοσίου χρέους και της μείωσης των τουριστικών εισπράξεων.

Η Κομισιόν αναφέρει πως αν και η ελληνική οικονομία ήταν προ της πανδημίας σε τροχιά μείωσης των οικονομικών αυτών ανισορροπιών με το ξέσπασμα του κορονοϊού τα πράγματα άλλαξαν. Η πανδημία αύξησε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, επέφερε πτωτικές διορθώσεις τιμών στα ακίνητα και μείωσε την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη βάση της έκθεσης του Μηχανισμού Επαγρύπνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει σε βάθος τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας και θα δημοσιεύσει την άνοιξη του 2021 ειδική έκθεση από κοινού με την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider