Ο διπλός κίνδυνος για το πολύ κοντινό 2021

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο διπλός κίνδυνος για το πολύ κοντινό 2021

Του Γιάννη Αγγέλη

Το σοβαρό ενδεχόμενο αλλεπάλληλων lockdown και η καθυστέρηση της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε ετοιμότητα να «τεντώσει» τα προγράμματα στήριξης του 2020 μέσα στο 2021. Διαφορετικά αναμένεται βίαιο κύμα χρεοκοπιών.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού ακόμα και αν δεν προκύψουν απρόοπτα προβλήματα στην εξέλιξή τους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει, ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας που αφορά τις υπηρεσίες, την επανεκκίνηση της δραστηριότητας από εκεί που την σταμάτησε ο Covid-19 τον περασμένο Μάρτιο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού αναμένεται να «αποδώσει» όχι νωρίτερα από τα μέσα του δευτέρου εξαμήνου του 2021.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα αναδυθεί, σύμφωνα με τους τράπεζες, είναι ένα μη υπολογίσιμο προς το παρόν ως προς την έκτασή του κύμα επιχειρηματικής… αδυναμίας, από την στιγμή που θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης και οι οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στην ζήτηση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η οποία είναι κοινή στις διοικήσεις των τραπεζών και υποστηρίζεται από μελέτες που ήδη έχουν γίνει από την BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) και την ΕΚΤ, θα ακολουθήσει ένα βίαιο κύμα χρεοστασίων με συνέπειες οι οποίες θα είναι εμφανείς τόσο στην διαμόρφωση του ΑΕΠ όσο και του ιδιωτικού χρέους.

Οικονομικό επιτελείο και lockdown

Στην κυβέρνηση και ειδικά στα συναρμόδια οικονομικά Υπουργεία, οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν «κοινοποιηθεί». Αλλά προς το παρόν η αντιμετώπισή τους βρίσκεται στο επίπεδο της «μελέτης», καθώς η πίεση των άμεσων προβλημάτων από τις συνέπειες του δεύτερου lockdown έχουν την απόλυτη προτεραιότητα σε συνάρτηση με την ενεργοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το insider.gr για το θέμα αυτό, σχολίασε ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και είναι σε γνώση της αμεσότητας του προβλήματος. Κατά την άποψη μάλιστα στελεχών του ΓΛΚ, «θα μπορούσε κάτι τέτοιο να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και να αναβάλει επικίνδυνα την προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας…».

Παρ’ όλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο ακόμα παραμένει μπλοκαρισμένο από το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να κινητοποιηθεί η «προκαταβολή» του προβλεπόμενου ποσού μέχρι τα τέλη του Α εξαμήνου του 2021.

Στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αυτό είναι το κύριο ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε αντίθετη περίπτωση πάντως - κάτι σαν plan B - στο οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αναπροσαρμοσθεί προσωρινά το πρόγραμμα δανεισμού και να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες με πολύ χαμηλό κόστος. Άλλωστε την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει την συνέχιση και επέκταση του προγράμματος στήριξης μέσω του PEPP που διαμορφώνει εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις δανεισμού ακόμα και για τα non investment grade ελληνικά ομόλογα.

Έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μεταβατική φάση της οικονομία και να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider